eur:
394.08
usd:
368.77
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pexels.com

Homályos jövő előtt az optikusok

A hazai optikai ágazatban 13-14 ezren dolgoznak, a járvány alatt több mint 12 ezer család, 50-60 ezer ember megélhetése került veszélybe, miután a forgalom a tavalyinak az ötven-hatvan százaléka csupán.

Az optikai ágazat a veszélyhelyzet megszűnése után is nagy nehézségekkel küzd – mondta a Világgazdaságnak Karvázy Attila, a Magyar Optikusok Ipartestületének (MOI) elnöke.

A budapesti, belvárosi optikák például az előző év azonos időszakához képest

50-60 százalékos forgalmat érnek el, miközben a plázákban lévő üzletek csak 20-30 százalékos kiesésről számolnak be.

A MOI elnöke felidézte, hogy a járvány időszakában betérő vásárlók aránya 10 százalékra zuhant. Azt várhatóan augusztus végére fogják látni, hogy melyik optika tudott visszatérni a teljes nyitva tartáshoz, és hány alkalmazottól kellett megválniuk.

A hazai optikai ágazatban 13-14 ezren dolgoznak, a járvány alatt több mint 12 ezer család, 50-60 ezer ember megélhetése került veszélybe – jegyzi meg a gazdasági napilap.

Ám most sem lélegezhetnek még fel Karvázy Attila szerint, hiszen a nyári időszakra eleve mérsékeltebb forgalom jellemző. Az optikai vállalkozások a veszélyhelyzet alatt ráadásul nem élhettek a járulékfizetési kedvezmény lehetőségével,

többen igényeltek viszont munkahelymegtartó támogatást, de csak mérsékelt sikerrel jutottak hozzá

az ipartestület elnöke szerint.

A kata jövő évi szabályváltozása az optikusokat is érintheti, az adónem optimalizálásában a MOI segítséget nyújt a mikro-, kis és középvállalkozásoknak is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×