Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzési szektor a parlament által múlt pénteken elfogadott kereskedelmi törvény következtében, eszerint ugyanis megszűnik a vendéglátóhelyeken a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke.
A törvénymódosítás életbe lépésétől számítva
csak olyan szerződést köthetnek a multi sörgyárak a vendéglátósokkal, amely alapján legalább 20 százaléknyi kisüzemi csapolt sört is kell tartaniuk.
A törvény szerint 2021. július 31-ig maradhatnak érvényben azok a szerződések, amelyek jelenleg élnek a nagy sörgyártók és a vendéglátóhelyek között.
Az elnök ismertette, hogy a törvénymódosítással csökken a söripari multik piackorlátozó tevékenysége és hasonlóan a cseh, német, belga és más európai társaikhoz, biztosítva lesz a magyar kisüzemek számára, hogy termékeiket a vendéglátóhelyeken szabadon értékesítsék.
A kisüzemi sörfőzdék piaci részesedése a teljes magyar sörpiacon 200 ezer hektoliterrel jelenleg 3 százalékot tesz ki, amely az intézkedésnek köszönhetően másfél éven belül 5-6 százalékra nőhet. A teljes magyarországi sörpiac termelése mintegy 6,3 millió hektoliter, ebből 9 százalékos részesedése van a csapolt sörnek - tette hozzá.
Bukovinszky Béla, a Szent András Sörfőzde tulajdonosa hozzátette, hogy a törvénymódosításnak köszönhetően lehetőség van a regionális sörmárkák előtérbe kerülésére is. Közel 100 kisüzemi sörfőzde működik jelenleg Magyarországon.
Gyenge Zsolt kitért arra is, hogy a jövőben törekszenek a hazai komlótermesztés felélesztésére, emellett
a Pénzügyminisztériumnál (PM) szorgalmazzák a csapolt sör általános forgalmi adójának (áfa) mérséklését.