eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
2014. július 14-én az angliai Farnsborough-ban készített kép az Airbus A380-as repülőgépről. Az Airbus 2019. február 14-én bejelentette, hogy az általuk gyártott és a valaha szolgálatba állt legnagyobb utasszállító repülő nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így leállítják a gyártását. A cég közölte, hogy 2021-ben fogják leszállítani az utolsó megrendelt A380-ast, méghozzá az eddigi példányok fő vásárlójának, az Emirates légitársaságnak.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Nagy elbocsátást jelentett be az Airbus

Tizenötezer álláshely megszüntetését irányozta elő az Airbus a koronavírus-járvány okozta keresletcsökkenés miatt - közölte a toulouse-i gyártó.

A közlés szerint Európában mind a négy fő gyártóbázisnak helyet adó országban lesznek leépítések. Franciaországban 5000, Németországban 5100, az Egyesült Királyságban 1700, Spanyolországban 900, a világ más országaiban, így Kínában, az Egyesült Államokban és Kanadában további 1300 álláshely szűnik meg.

A folyamat 2021 nyaráig tart, a szakszervezetekkel a közeljövőben kezdik meg a tárgyalásokat. Közben a francia kormány már arra kérte a céget, hogy Franciaországban a lehető legkevesebb embertől váljanak meg.

Guillaume Faury, az Airbus vezérigazgatója szerint bár

a társaság korábban is tett már lépéseket a válság miatt, de ezek csak az első sokkhatás kivédését szolgálták. A létszámleépítéssel a további működés feltételeit teremtik meg.

Az elmúlt hónapokban közel 40 százalékkal esett vissza a kereskedelmi repülőgépek értékesítése, és az Airbus várakozásai szerint legalább 2023-ig, de egyes előrejelzések szerint akár 2025-ig nem fog visszaállni a korábbi szintre. Május végéig az Airbus a lemondásokkal együtt számolva 299 repülőgépet értékesített és 160-at adott át üzemeltetésre. Egy évvel korábban az eladásokkal ugyan rosszabbul álltak (lemondásokkal együtt mínusz 57 gép volt a mérleg), de az ideinél sokkal több, 313 gépet adtak át üzemeltetésre.

A társaság a 2019-es évet 70 milliárd euró árbevétellel zárta, ami 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet, a kiigazított üzemi eredmény 19 százalékkal 6,9 milliárd euróra ugrott. Az alkalmazottak száma 134 ezer volt.

Az Airbus részvényei a szerdai nyitás óta 1,8 százalékot estek a párizsi tőzsdén.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×