eur:
394.01
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a Debrecen 2030 program bejelentésén a debreceni Kölcsey Központban 2020. június 9-én. A kormány - elsőként a nagyvárosok közül - jóváhagyta Debrecen 2030-ig tervezett fejlesztési koncepcióját, amelynek célja, hogy a város Magyarország keleti régiójának központja legyen. A mintegy 600 milliárd forint forrásigényű projekteket tartalmazó program öt pillére a gazdaság, a közlekedés, az oktatás, a kultúra és a városfejlesztés.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

800 milliárd jut munkahelyteremtésre

Palkovics László sorolta fel a kormány eddigi lépéseit és azok eredményeit a járvány elleni védekezésben.

A munkahelymegőrzést az idén 380 milliárd forinttal, míg a munkahelyteremtést 2020 és 2022 között 804 milliárd forinttal támogatják a gazdasági akcióterven belül - közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Cégvezetők Csúcstalálkozója - 2020 című online videokonferencián csütörtökön.

A miniszter előadásában ismertette, hogy áprilisban elindították az akcióterv második fázisát, amelyben az azonnali és középtávú, 2022 végéig tartó intézkedések célja, hogy ugyanannyi munkahelyet teremtsenek, mint amennyit a vírus elpusztít.

Az akciótervben öt fő területet határoztak meg, amelyen a meghozott intézkedések értéke meghaladja a 9200 milliárd forintot 2020 és 2022 között.

A munkahelyek megőrzése és teremtése mellett a kiemelt ágazatok (turizmus, film- és dizájnipar, egészségipar, élelmiszeripar és mezőgazdaság, építőipar, közlekedés és logisztika) megerősítése során 2564 milliárd forintnyi beruházást és fejlesztést valósítanak meg, a vállalkozások számára 2416 milliárd forintnyi kedvezményes hitel- és tőkeforrást teremtenek, a családok és nyugdíjasok védelmére pedig 235 milliárd forintot fordítanak 2020 és 2022 között - mondta.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a munkahelyek megőrzését a foglalkoztatás költségeinek támogatásával, a munkaszervezés rugalmasabbá tételével, a vállalkozások tájékoztatásával, valamint adókönnyítésekkel és adminisztrációs egyszerűsítésekkel segítik. A munkahelyteremtésben nagy szerepe van a képzési és beruházási támogatásoknak, illetve az infrastrukturális fejlesztések mellett a kutatás-fejlesztési és innovációs programok elindításának.

A koronavírussal kapcsolatos intézkedések kezdetekor a regisztrált álláskeresők száma 281 ezer volt. Számuk 376 ezret tett ki a héten,

amikor már többen kerültek ki a regisztrált munkanélküliek közül, mint amennyit frissen nyilvántartásba vettek - mutatott rá.

Palkovics László szerint a gazdaságvédelmi akcióterv láthatóan jól szolgálja a koronavírus-válsággal legjobban érintettek megsegítését: a Diákhitel plusz a fiatalokat, a munkahelyvédelmi bértámogatás a munkavállalókat. A bértámogatásra kérelmet benyújtó vállalatok száma meghaladta a 12 ezret és mintegy 180 ezer munkavállalót érint.

Az eddigi és tervezett intézkedéseknek köszönhetően mintegy 1,2 millió ember részesülhet munkaerőpiaci vagy képzési támogatásban, az alapozó informatikai képzésre jelentkezők száma meghaladja a 60 ezret, a Diákhitel plusz konstrukció keretében pedig közel 14 500-an igényeltek hitelt. A támogatási programokkal több mint 469 ezer álláshelyet védenek meg, 73 800 új munkahely létrehozását támogatják rövid távon - ismertette.

Kiemelte, hogy a munkavállalókat a nyolchetes ingyenes digitalizációs e-learning képzést biztosító Újratervezés program, míg a cégeket a Vállalkozói Információs Portál (VALI) segíti.

Említést tett még a mikro-, kis- és közepes vállalatok (kkv) modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztéseket támogató Magyar, high-tech, zöld elnevezésű pályázati támogatásáról, amelynek keretösszegét 100 milliárd forintra emelték.

A versenyképesség-növelő programban a támogatásokat igénybe vevő 806 vállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy 377 milliárd forintnyi beruházást hajt végre a következő hónapokban, ezzel 143 ezer 618 munkahelyet védenek meg, ehhez a kormány 169 milliárd forint támogatással járul hozzá - tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×