eur:
393.5
usd:
366.87
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Extrém gyümölcsdrágulás volt áprilisban

Áprilisban is folytatódott a magyar mezőgazdasági termelői árak két számjegyű emelkedése éves összevetésben. A járvány okozta logisztikai nehézségek miatt megugró belföldi kereslet mellett főként az ipari növények drágulása hajtotta fel az árakat.

Áprilisban 12,8 százalékkal volt magasabb a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára, mint egy évvel korábban, a márciusi 10,3 százalékos emelkedés után ismét két számjegyű növekedést mutattak - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

A növényi termékek éves áremelkedése a márciusi 6,7 százalékosról 16,1 százalékra ugrott, mert a gyümölcsárak erős fellendüléséhez az ipari növények is csatlakoztak.

Az élőállatok és állati termékek drágulása viszont az előző havi 17,4 százalék után áprilisban 6,6 százalékosra szelídült, alapvetően amiatt, hogy az élőállatok árának bázisába belépett a tavaly áprilisi 8,0 százalékos növekedés, ami 16 hónap csökkenés után következett be. Javarészt emiatt az élőállatok felvásárlási ára áprilisban 7,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, míg márciusban még 23,2 százalékos emelkedést mutatott.

A növényi termékeken belül a gyümölcsök 73,6 százalékkal kerültek többe, mint 2019 áprilisában - márciusban 45,7 százalékos éves drágulást mértek -,

az ipari növények termelői ára pedig 61,3 százalékkal emelkedett éves összevetésben a márciusban mért 24,5 százalékos drágulás után. Ezen belül az olajos növények termelői ára ugrott meg jelentősen: 65,2 százalékos áremelkedést mért a KSH 2019. áprilisához képest, míg márciusban az éves szintű drágulás 25,4 százalék volt.

A gabonafélék felvásárlási ára szeptember óta nem emelkedett éves összevetésben, áprilisban 7,1 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A zöldségfélék ára szintén szeptember óta először emelkedett szerény 0,7 százalékkal, a burgonya kéthavi csökkenés után 5,7 százalékkal drágult.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×