INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

nmhh

internet

adatforgalom

2019

Ugrásszerűen nőtt a mobilinternet forgalom tavaly év végén

Ugrásszerűen nőtt a mobilinternet forgalom tavaly év végén

Infostart / MTI

2019 második felében összesen 14 millió gigabájttal nőtt a belföldi negyedéves mobilinternet forgalom. Folyamatosan nő az előfizetéses SIM-kártyák száma is a feltöltőkártyások rovására - derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb mobilpiaci jelentéséből. 

Tavaly év végén túllépte a 93 millió gigabájtot, ezzel fél év alatt több mint 14 millió gigabájttal nőtt a belföldi negyedéves mobilinternet-forgalom - derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb mobilpiaci jelentéséből. Ez a 2015 negyedik negyedéve és 2019 negyedik negyedéve közötti időszakról ad áttekintést.

Négy év alatt pedig csaknem öt és félszeresére nőtt a mobilinternet-forgalom.

Ezen belül az okostelefonos szegmens adatforgalma 2019 második félévében több mint 20 százalékkal bővült, 62,49 gigabájtra. Egy számlás okostelefonos SIM-kártya 2019 végén havonta átlagosan 3,64 gigabájt adatforgalmat generált, míg egy előrefizetéses 1,17-et.

2019 végére már a hanghívás forgalom negyede zajlott 4G hálózaton, míg 2019 közepén ez az arány csak 17 százalék volt. A teljes belföldi mobilinternet-forgalom több mint 96 százalékát is 4G-hálózaton továbbították, a 3G 2,6 százalékot, a 2G pedig mindössze egy százalékot tett ki.

A belföldön indított hívásforgalom kétharmadát a mobilszolgáltatók továbbra is 3G-hálózaton keresztül továbbítják, a technológia részesedése viszont négy év alatt tizenöt százalékponttal csökkent. A 2G hálózatok részesedése a hanghívásokból pedig épp csak meghaladja a nyolc százalékot.

A belföldi mobiltelefonálás hívásforgalma szinte változatlan az elmúlt egy évben:

a számlás előfizetők havi mintegy öt órát (293 percet), a feltöltőkártyások fél órát beszélnek készülékeiken a 2019 negyedik negyedéves adatok szerint.

Az SMS-küldési kedv tavalyi visszaesése folytatódott a második félévben is, 2018 hasonló negyedéveihez képest 5-6 százalékkal.

A jelentés szerint egyelőre nem volt jelentős hatással piacra, hogy 2019 második félévében a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. saját mobilrádiótelefon-hálózattal rendelkező szolgáltatóvá vált. Egyelőre ugyanis a szolgáltatás még tesztüzemű volt.

A mobiltelefon-szolgáltatás piacán az internetforgalmat bonyolított SIM-kártyák alapján továbbra is folyamatosan a Magyar Telekom volt a piacvezető, részesedése 45 százalék körül alakult. Mögötte a Vodafone és a Telenor áll hasonló, 27 százalék körüli piaci részesedéssel. A további szolgáltatók részesedése 2019 közepére már túllépte a 2 százalékot.

A hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák alapján hasonló a megoszlás, viszont a saját hálózattal nem rendelkező szolgáltatók együttes piaci részesedése ebben a szektorban nem érte el az 1 százalékot 2019 végén sem - tették hozzá.

A feltöltőkártyák helyett egyre többen fizetnek elő: a mobiltelefon- és mobilinternet-szolgáltatáshoz használt, forgalmat bonyolított SIM-kártyák száma 10,6 millió, amelyből a számlás kártyák aránya az utolsó félév alatt 1,3 százalékponttal 67,2 százalékra nőtt. A mobiltelefon-szolgáltatás piaca telített, a hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma 9,82 millió darabbal érdemben nem változott,

a teljes hívásforgalom 95 százaléka számlás előfizetésről indul.

Az M2M - az emberi beavatkozás nélkül megvalósított, eszközök közötti kommunikációhoz kapcsolódó - SIM-kártyák száma 1,15 millióról 1,2 millió darab fölé emelkedett 2019 második felében - ismertették.

A teljes jelentés - a korábbiakkal együtt - az NMHH honlapján olvasható.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018