A dobozos margarinok terén rendkívül nagy a választék a kereskedelemben. A Nébih szakemberei ezúttal 17, a vásárlók számára széles körben elérhető, ízesítés nélküli, 39 és 60 százalék közötti zsírtartalmú margarint ellenőriztek a legújabb Szupermenta termékteszt során.
A hivatal laboratóriumaiban minden terméknek megmérték a zsír és tartósítószer tartalmát, egyes margarinoknál pedig a laktóz (tejcukor) és kazein (tejfehérje) jelenlétét is. Ezen felül az erukasav-tartalmat, fémszennyezés tekintetében pedig az ólom és réz jelenlétét is ellenőrizték, továbbá szintén sor került az omega-3, omega-6 zsírsav tartalom vizsgálatára.
A vizsgálati eredmények alapján a margarinok megfelelnek a jelölésen szereplő zsírtartalmuknak, valamint a laktózmentes jelöléseknek is.
Fontos és megnyugtató tapasztalat, hogy a termékek nem tartalmaznak nehézfémeket
(ólom vagy réz), ahogyan erukasavat is kizárólag határérték alatti mértékben mutatott ki a laboratórium – olvasható a Nébih tájékoztatójában.
A tartósítószerek használata a margarinban általánosan elterjedt és megengedett, azonban azt minden esetben jelölni kell. A vizsgált margarinokban a jelölésük alapján 13-ban használtak tartósítószert, mindnél kálium-szorbátot. A laboratóriumi eredmények alapján a tartósítószer a jogszabályban meghatározott határérték alatt volt.
4 terméken nem tüntettek fel az összetevők között tartósítószert, de ezeknél is ellenőrizték az állítás valódiságát. Két terméknél tényleg nem volt kimutatható hozzáadott tartósítószer. Két terméknél viszont kis mennyiségben kimutatható volt a szorbinsav annak ellenére, hogy csomagolásán
nem tüntették fel összetevőként.
Emiatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a szakemberek. A bírságok összege – az eljárási költségekkel együtt – mintegy 460 ezer forint volt.
4 esetben akadtak olyan kisebb jelölési hibák, ami miatt az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesítette a hivatal. A hibák javításáról intézkedési tervet kell benyújtaniuk az élelmiszer-vállalkozóknak.
A „vakon kóstolás” dobogósai
A dobozos margarin teszt kedveltségi vizsgálata még februárban zajlott, ahol szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. Az értékelések alapján a Líra Félzsíros margarin A-, D-, E-vitaminnal állhatott a dobogó legfelső fokára. Második helyen a Bords Eve Olívaolajjal Csökkentett zsírtartalmú margarin 4 százalék olívaolajjal végzett, míg a harmadik helyezést a Flora Olive 39 százalék zsírtartalmú light margarin olívaolajjal érte el.
A témával kapcsolatos további információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.