INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

koronavírus

maszk

alapanyag

hiány

Hiánycikk lett a maszkgyártás egyik alapanyaga is

Hiánycikk lett a maszkgyártás egyik alapanyaga is

Infostart

A házi maszk készítés kiürítette a rövidáru boltok eddig nem túlzottan nagy keresletre méretezett készleteit, beszerezni pedig többnyire a Távol-Keletről lehet - az ismert nehézségek mellett. Egész Európában hiánycikk lett a kalapgumi is.

Elfogyott a kalapgumi az országban, mivel a járvány miatt nagyon sok védőmaszkra van szükség, amelyet egyébként többnyire kalapgumival rögzítenek a fejhez - írta az Index. A portál szerint a legtöbb textíliákat árusító webshopban valóban hiánycikknek számít.

Miután a textilipar leépült Európában, ezért a kalapgumit is többségében a Távol-Keleten gyártják - közölte a lappal Kokasné Palicska Lívia, a Magyar Könnyűipari Szövetség elnöke. Hozzátette: "a döntéshozók folyamatosan dolgoznak a beszerzésen, tényleg minden követ megmozgatnak, de most minden ország erre törekszik, nem könnyű a helyzet”.

A megmaradt üzemek többségét próbálják ugyan átállítani a maszkok és egyéb védőfelszerelések gyártására, de ez korántsem egyszerű feladat, és nemcsak az alapanyagok hiánya miatt.

Magyarországon például az egyik legfőbb gond, hogy nincs megfelelő magyar szabvány arra, hogy milyen kialakításúak legyenek, vagy milyen feltételeknek kell megfelelniük ezeknek a védőeszközöknek.

"Mivel ilyen célra forgalmazott termékeket eddig nem kellett gyártani, így fel sem merült, hogy ezekre is alkossanak jogszabályt és követelményeket dolgozzanak ki a megfelelőségértékeléshez” – fűzte hozzá a szövetség vezetője. Ezért csak tanácsokat tudnak adni, például arról, hogy milyen alapanyagból, milyen kellékekkel érdemes ezeket gyártani.

A többször használatos terméknél nem javasolják a kalapgumi használatát, mert ezeket minimum 60, de inkább 95 fokon kellene mosni,

viszont ezek (néhány kivételtől eltekintve) többnyire nem bírják a magas hőfokon való kezelést – ezért érdemesebb megfelelő textilből készült kötözőszalagokat alkalmazni.

de felhívják a figyelmüket arra, hogy ezeket nehogy védőmaszkként forgalmazzák. Érdemes azzal a felirattal ellátni, hogy ezek csak saját felelősségre használhatóak, és nem védenek a vírusok terjedése ellen - közölte az elnök. Ennek ellenére akadnak cégek, amelyek egyéni védőeszközként reklámozzák a termékeiket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018