INFORÁDIÓ
2022. november 27. vasárnap
Virgil

koronavírus

varga mihály

becsei andrás

magyar bankszövetség

bankadó

Budapest, 2019. április 16.MTI/Mohai Balázs

Varga Mihály bejelentette, 55 milliárdot várnak a rendkívüli bankadóból

Infostart

A járványügyi alaphoz egy egyszeri adóval kell hozzájárulniuk a hazai pénzintézeteknek, a három részletben kell fizetniük, először június 10-én. A befizetéseket a következő öt évben jóváírják, azaz előrehozott adófizetésről van szó – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

A kormány 633 milliárd forintos járványügyi alapot hozott létre, ez egy felülről nyitott előirányzat, amelyből biztosítja a járvány elleni védekezéshez szükség összeget – mondta csütörtöki tájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter, miután találkozott a Magyar Bankszövetség vezetőivel. Az alap működéséhez a biztonságos hátteret kell most megteremteni, ez Varga Mihály szavai szerint a költségvetés tartalékaiból, a pártok támogatásának ötven százalékából, a multinacionális lánvokat terhelő adókból, valamint a pénzintézetek befizetéseiből áll össze.

Ennek részeként a járványügyi alap javára egyszeri adót vet ki idén a kormány a hitelintézeti szektorra, az adó kulcsa az adóalap 50 milliárd forint feletti részének 0,19 százaléka, a költségvetésbe befolyó összeg 55 milliárd forint lesz, amelyet három egyenlő részben kell befizetni – jelentette be Varga Mihály.

A kötelezettséget a pénzintézeteknek külön bevallással kell majd teljesíteniük, és három részletben, június 10-ig, szeptember 10-ig, valamint december 10-ig kell befizetniük. A miniszter kiemelte, hogy a bankrendszer a következő öt évben egyenlő mértékben levonva a bankadóból ezt az összeget visszakapja, tehát egyszeri előrehozott adóbefizetésről van szó.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar bankrendszer szilárd, működése stabil, 2019 pedig az egyik legsikeresebb éve volt a Magyarországon működő pénzintézeteknek. Ez megfelelő alapot teremt ahhoz, hogy a mostani veszélyhelyzetben a bankszektor is részt vállaljon a rendkívüli terhekből.

Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke elmondta: az ország pénzügyi vérkeringésének biztosítása mellett gondoskodnak ügyfeleik és több tízezer munkatársuk biztonságáról, fenntartják a hitelezést, és szolidárisak az egész társadalommal. Nemcsak a járványhelyzet és a moratórium terheit viselik a bankok, de ezt az új adót is természetesen befizetik, hamarosan pedig nagy szerep fog hárulni rájuk a gazdaság újraindításában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018