eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Aki most újítja fel ingatlanát, ezzel kezdjen!

Az energetikai korszerűsítés szezonjának nem tesz jót a koronavírus és a forint gyengélkedése sem. Akinek azonban cselekednie kell, azok számára van recept.

Igazi hatását még nem éreztette az építőiparban az új koronavírus, a neheze még csak ezután jön - írja terjedelmes összeállításában a Pénzcentrum.

Miközben az építőiparban óriási a munkaerőhiány és egekben az alapanyagok ára, a közelgő energetikai felújítási szezonban elvégzendő, elvégezhető munkák is teljesen leállhatnak. Ilyenkorra esnek általában a falszigetelési munkák, a nyílászárócserék, a tetőszigetelés, a fűtési rendszer felújítása is.

Az újHÁZ Centrum szakértői adatai szerint 2019-hez képest mostanra az energetikai felújításban leginkább érintett termékek közül érezhető mértékben drágultak a tetőtéri és a homlokzati nyílászárók, az üveggyapot, de kis mértékben a kőzetgyapot is drágább lett, erre a költségre rakódik rá a munkaerő többletének kifizetése. Az elmúlt négy évben az átlag építési költségek közel 25 százalékot, az anyagköltségek körülbelül 17 százalékot, míg a munkaerőköltségek több mint 30 százalékot emelkedtek.

És akkor még a koronavírusról még szó sem volt, ugyanígy a forint válságáról az euróval szemben, és a hatóságok még be sem tiltották az építési munkákat, az újabb bajt okozhatna a piacon. Szakértők szerint amennyiben 2-3 hónapon belül lecseng a járvány, azt az építőipar egy év alatt heveri ki.

Akik most vágnának bele energetikai korszerűsítésbe, azoknak a szakértők szerint a tetővel és a fűtési rendszerrel érdemes kezdenie.

A felújítás után sok esetben az energia majdnem fele visszanyerhető a pénztárcákba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×