INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

épület

korszerűsítés

energiahatékonyság

szigetelés

Aki most újítja fel ingatlanát, ezzel kezdjen!

Aki most újítja fel ingatlanát, ezzel kezdjen!

Infostart

Az energetikai korszerűsítés szezonjának nem tesz jót a koronavírus és a forint gyengélkedése sem. Akinek azonban cselekednie kell, azok számára van recept.

Igazi hatását még nem éreztette az építőiparban az új koronavírus, a neheze még csak ezután jön - írja terjedelmes összeállításában a Pénzcentrum.

Miközben az építőiparban óriási a munkaerőhiány és egekben az alapanyagok ára, a közelgő energetikai felújítási szezonban elvégzendő, elvégezhető munkák is teljesen leállhatnak. Ilyenkorra esnek általában a falszigetelési munkák, a nyílászárócserék, a tetőszigetelés, a fűtési rendszer felújítása is.

Az újHÁZ Centrum szakértői adatai szerint 2019-hez képest mostanra az energetikai felújításban leginkább érintett termékek közül érezhető mértékben drágultak a tetőtéri és a homlokzati nyílászárók, az üveggyapot, de kis mértékben a kőzetgyapot is drágább lett, erre a költségre rakódik rá a munkaerő többletének kifizetése. Az elmúlt négy évben az átlag építési költségek közel 25 százalékot, az anyagköltségek körülbelül 17 százalékot, míg a munkaerőköltségek több mint 30 százalékot emelkedtek.

És akkor még a koronavírusról még szó sem volt, ugyanígy a forint válságáról az euróval szemben, és a hatóságok még be sem tiltották az építési munkákat, az újabb bajt okozhatna a piacon. Szakértők szerint amennyiben 2-3 hónapon belül lecseng a járvány, azt az építőipar egy év alatt heveri ki.

Akik most vágnának bele energetikai korszerűsítésbe, azoknak a szakértők szerint a tetővel és a fűtési rendszerrel érdemes kezdenie.

A felújítás után sok esetben az energia majdnem fele visszanyerhető a pénztárcákba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018