eur:
392.79
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Varga Mihály pénzügyminiszter a 2019. évi központi költségvetés általános vitája előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 27-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Varga Mihály: a tárca megvédi a magyar gazdaság eredményeit

A kormány akár már a jövő héten bejelenthetné az új gazdaságvédelmi csomagot, de a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt kivár - mondta a pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Olyan gazdaságfejlesztési programban gondolkodik a kormány, amely több lábra állítja a gazdaságot; az a cél, hogy Magyarország 2030-ra elérje az unió fejlettségi szintjének 85-90 százalékát - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Varga Mihály pénzügyminiszter.

Kiemelte, fenn kell tartani versenyelőnyünket a külföldi tőkeberuházások terén, meg kell tartani a társaságiadó- és az szja-csökkentésben elért lépéselőnyt, és folytatni kell a 2016-os bérmegállapodásban foglalt lépéseket.

"27 százalékról indult el a szociális hozzájárulási adó mértékének a csökkentése, most 17,5 százaléknál tartunk, és a következő években szeretnénk folytatni ezeket a lépéseket, az a célunk, hogy

2023-ig eljussunk egy 11,5 százalékos szintre,

ami a legversenyképesebb szintek egyike lesz a térségben."

Varga Mihály szerint folyamatosan dolgoznak a gazdaságvédelmi akcióterv további lépésein, a koronavírus gazdasági hatásai miatt azonban a bevezetéssel inkább kivár a kormány.

"Mindig van 5-10 olyan javaslat a csőben, amiből már a jövő héten lépéseket tudnánk tenni"

- fogalmazott.

Az iparűzési adó csökkentéséről nincs döntés, megvizsgálják a Versenyképességi Tanács egyszerűsítésre tett javaslatait, és egyeztetnek az önkormányzatokkal is.

"Tavaszra készültünk egy adómódosító csomag elkészítésével, ha lesznek döntések, azok lépéseit bele lehet majd tenni."

A miniszter szerint a háromgyermekesek szja-mentességét a következő költségvetés összeállításánál mérlegelik.

Vizsgálják a kata átalakítását is.

A kőolajár-csökkenés közben szerinte kedvező lesz Magyarország számára.

"Biztos vagyok ebben.

Ugyanez a hatás érzékelhető majd szerintem az inflációban is, a januári magasabb mértékben épp az olajár játszott nagy szerepet, most a folyamat ezzel ellenkező.

Arra lehet számítani, hogy az inflációs szint csökkenni fog, és ez nem fogja magával hozni a kamatszint növekedését."

Az euró bevezetésével összefüggésben azt mondta, nincs ok arra, hogy Magyarország kapkodjon, "a forint rugalmasságot biztosít Magyarország számára" a nemzetközi folyamatokban.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben elmondta, hatásainak fokozatai vannak a gazdaságra.

"Meg kell védeni az elért eredményeket, meg kell védeni az alacsony munkanélküliséget, a magas foglalkoztatottságot, a magas gazdasági növekedést."

A pénzügyminiszter úgy fogalmazott,

a hazai költségvetést 4 százalékos növekedésre tervezték, de most már az sem kizárt, hogy 0,3 százalékos csökkenés lesz.

"A költségvetés 1 százalékos hiány mellett 480-490 milliárd forintos tartalékkal rendelkezik. Természetesen az elmúlt két hónapban ebből már voltak intézkedések, ebből történtek például a béremelések is, de még mindig vannak tartalékok. Ha a válság mélynek bizonyul, a tartalék is kevésnek bizonyulhat" - mondta Varga Mihály.

A 2021-es költségvetés tervezése jelenleg a minisztériumi fázisban van, és a jelenlegi helyzetben sem kell őszre tolni annak elfogadását, egyszerűen nagyobb tartalékot kell benne elfogadni szerinte.

A teljes beszélgetés alább meghallgatható, megtekinthető.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×