eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Keményen büntetett a Magyar Nemzeti Bank

Az MNB a jogosulatlanul végzett alkuszi tevékenységért rótt ki 110 millió forint bírságot.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 111 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Adósságrendező Zrt.-re engedély nélküli alkuszi tevékenység és az értékpapírok forgalomba hozatalára vonatkozó szabályok megsértése miatt, a tevékenységben közreműködő magánszemély 12 millió forint büntetést kapott.

Az MNB hétfői tájékoztatása szerint a jegybanki vizsgálat feltárta, hogy a társaság üzletszerűen, tevékenységéért díjat felszámítva több száz, deviza alapú jelzáloghitellel rendelkező magánszemély esetében működött közre hitel- és kölcsönszerződéseik módosítása érdekében az érintett pénzügyi intézményeknél. A társaság több honlapon népszerűsítette az általa nyújtott szolgáltatást. Mindez üzletszerű pénzügyi szolgáltatás közvetítési tevékenységnek, alkuszi tevékenységnek minősül, de a Magyar Adósságrendező Zrt.-nek nem volt jegybanki engedélye erre.

Működése így alkalmas volt a károkozásra és a pénzügyi rendszerbe vetett közbizalom megingatására

- közölte a jegybank.

A társaság megsértette az értékpapírok zárt körű forgalomba hozatalát követő bejelentési kötelezettségre vonatkozó rendelkezéseket is. B. Péter magánszemély kezdeményező, irányító, szervező funkciót töltött be a tevékenység során, érdemi tárgyalásokat folytatott a pénzügyi intézményekkel az adósok érdekében, aktívan közreműködött az adósok korábbi szerződéseinek módosításában, így nélküle a jogsértés nem, vagy csak szűkebb körben valósulhatott volna meg.

Az MNB a jogosulatlanul végzett alkuszi tevékenységért rótt ki 110 millió forint bírságot a Magyar Adósságrendező Zrt.-re, 1 millió forintot pedig a tőkepiaci törvény megsértéséért. B. Péter közreműködése miatt kapta a 12 millió forint büntetést. Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végezzen.

Súlyosító tényezőnek számított, hogy

a Magyar Adósságrendező Zrt. hosszabb ideig, jelentős számú adós számára, professzionális intézmény látszatát keltve működött.

Emellett a társaság egy 2017. évi kérelmére az MNB állásfoglalásban rögzítette, hogy a szolgáltatás felvetheti az alkuszi tevékenység végzését, ám ezt a társaság figyelmen kívül hagyta. B. Péter esetében enyhítő körülménynek minősült, hogy a vizsgálat során segítette a tényállás feltárását - áll az MNB közleményében.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×