eur:
394.4
usd:
362.96
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Frankfurt, 2017. május 18.Érkeznek a résztvevők a Deutsche Bank, a legnagyobb német kereskedelmi bank részvényeseinek évenkénti közgyűlésére Frankfurtban 2017. május 18-án. (MTI/EPA/Armando Babani)
Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Mélyponton a legnagyobb német bank

Az elmúlt évek súlyos pénzügyi botrányaiban való részvétel és a negatív európai kamatkörnyezet megbosszulja magát: már nincs elemző, aki vételre ajánlaná a Deutsche Bank részvényeit.

A Deutsche Bank tőkepiaci pályafutása alatt még soha nem esett meg olyan, hogy ne lenne olyan elemző, aki vételre ajánlja a bank papírjait, de ez a pillanat is elérkezett - írta a Portfolio. A bank árfolyama 2007 májusa óta 106 euró környékéről mostanra a 2009-es mélypontnál látottnak is csak a felét éri el.

2007-ben még 10 elemzőből 7, de még 2013-ban is az elemzők kétharmada vételt ajánlott. Ehhez képest most az elemzői ajánlások 60 százaléka eladás, 40 százaléka pedig tartás, 15 elemző eladásra, 10 pedig tartásra ajánlja a Deutsche Bank részvényeit. Az elemzői célárak átlaga 6,25 euró, ami 16 százalékkal alacsonyabb, mint a mostani árfolyam, de a friss célárak között bőven találunk 4 euró körüli értékeket is, amik alapján közel felére is eshetne a Deutsche Bank árfolyama - írta a portál.

A hanyatlás okai között említi a Portfolio, hogy jelentősen

csökkentek a bank bevételei, a marzsok szűkültek, miközben a finanszírozási költségek emelkedtek, a német piacon nagyon éles versenyben kellene helyt állnia, a Brexittel pedig a bevételei ötödét adó piacot veszít.

Ezt tetézték a bírságok is.A befektetési banki üzletág korábban a bevételek több mint felét adta, ez a részleg azonban az elmúlt években folyamatosan piaci részesedést veszített. A bank ugyanis tevékeny szereplője volt az elmúlt évtized legnagyobb pénzügyi botrányainak és emiatt

a 2008-as válság óta összesen közel 18 milliárd dollár bírságot fizetett a pénzintézet.

Az elmúlt években folyamatos menedzsmentváltásokkal igyekeztek javítani a bank helyzetén, kevés sikerrel.

A portál szerint érdekes mellékszál, hogy az OTP szárnyalásával és a Deutsche Bank szenvedésével az elmúlt években mennyire közel kerül egymáshoz a két bank piaci értéke. Miközben a német bank mérlegfőösszege közel 26-szor akkora, mint a magyar banké, a Deutsche Bank piaci kapitalizációja csak 28 százalékkal magasabb, mint az OTP csoporté.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×