eur:
393.82
usd:
368.26
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács döntéséről tartott sajtótájékoztatón a jegybank székházában 2019. március 26-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kiigazítást sürget a Költségvetési Tanács 2020-ban

Újabb versenyképességet javító intézkedéseket sürget az EU átlagnál magasabb gazdasági növekedési ütem középtávú fenntarthatósága érdekében a Költségvetési Tanács.

A növekedés extenzív tartalékai kimerültek, ezért indokolt meghozni azokat a termelékenységet, gazdasági hatékonyságot javító intézkedéseket, amelyek révén nemcsak 2020-ban, hanem középtávon is fenntartható az Európai Unió átlagát meghaladó gazdasági növekedés - idézte a Költségvetési Tanács idei első ülését követően kiadott (KT) közleményét az MTI.

A tanács résztvevői -, Kovács Árpád elnök, Domokos László az ÁSZ elnöke és Matolcsy György, az MNB elnöke -, egyetértettek abban, hogy br a 2020-as évre biztosítottak az államháztartás működésének pénzügyi feltételei biztosítottak, és idén nem lesz gond az EU átlag feletti gazdasági növekedéssel sem.

A tanács szerint a GDP-arányos államadósság csökkenését nemcsak a gazdasági növekedés prognosztizált magas mértéke alapozza meg, hanem - a tartalékok figyelembevételével - az államháztartás kiadási és bevételi oldalának egyensúlya is. A gazdaság szempontjából kedvező a költségvetési kiadásoknak a - növekedést nem szűkítő területeken történő - visszafogására, valamint a bevételek növelésére irányuló szándék.

A Költségvetési Tanács ugyancsak megtárgyalta és elfogadta a 2020. évi feladattervét, s benne a tervezett kutatások irányultságát, főbb területeit is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×