INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

kakaó

kartell

üzlet

termelés

Kezükbe vennék a kakaópiacot

Kezükbe vennék a kakaópiacot

Infostart

A két legnagyobb termelő ország megunta, hogy bagóért adja el a termést az egyébként évi 107 milliárd dollárt megmozgató piacon, ahol a termelők napi 3 dollárból nyomorognak, míg a haszon nagy részét lefölözik a nagy csokoládégyártók és felvásárlók.

Ghána és Elefántcsontpart, a világ kakaótermelésének kétharmadát uraló két ország, 400 dollárral akarja megemelni egy tonna kakaó árát - idézte a hvg.hu a Wall Street Journal cikkét. Jelenleg 2500 dollár körül ingadozik egy tonna kakaó ára a piacon, így

a 400 dolláros, 16 százalékos emelés megdobhatja a csokoládéárakat világszerte.

A tervezett kartell a termeléstől a végső értékesítésig lefedné a jelenleg egyébként évi több mint 107 milliárd dolláros forgalmat bonyolító piacot, és már októberben megkezdené a működését. Mint oly sok termék esetében, az ázsiai életszínvonal növekedése a csokoládé iránti kereslet is folyamatosan húzza maga után.

"A világ kakaótermésének több mint a kétharmadáról van szó. Enélkül nem lehet meg a világpiac. Ezért minden bizonnyal áremelkedésre kerül majd sor. A számlát a fogyasztók fizetik meg" - nyilatkozta az egyik legnagyobb londoni brókercég társigazgatója a Wall Street Journalnak.

A kartell ötlete azután merült fel, hogy a két ország 100 dollárral, 2600 dollárra szerette volna növelni a kakaó tonnánkénti árát, azonban a londoni brókerházak visszautasították a kezdeményezést. Ezt követően jött a 2900 dolláros tonnánkénti árról és a kartellről szóló elképzelés.

A kartell egyébként azt ígéri a napi 3 dollár alatti jövedelemből tengődő kakaótermelő farmereknek, hogy minden eladott tonna után kapnak 1800 dollárt. A 400 dolláros pluszt pedig egy kakaóalapba helyezik, amely a nehéz időkben, komolyabb áresések idején támogatná a termelőket.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018