INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 19. szombat
Vilhelmina

kifizetés

vizsgálat

vállalkozás

bisnode

Néhány szektorban romlott a fizetési hajlandóság

Néhány szektorban romlott a fizetési hajlandóság

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Bár kevesebbet késtek idén a vállalkozások a számlák kifizetésével mint 2018 azonos időszakában, néhány szektorban a számlákat mindig nem teljesítik határidőre – derül ki a cégek elemzésével foglalkozó Bisnode Magyarország Kft. felméréséből, amit Keleti József ügyvezető igazgató ismertetett az InfoRádióban.

Magyarországon jelenleg az átlagos fizetési határidő 25 nap, korábban ez volt már 30 is, míg az átlagos fizetési késedelem szintén egy relatíve stabil számot mutat, ez 15 nap. Ez az összes szegmenst tartalmazó átlagérték, „de nyilvánvalóan, ha mélyebbre ásunk, akkor vannak már finomságok” – fogalmazott Keleti József, a Bisnode Magyarország Kft ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak.

A cég által készített felmérésből az is kitűnik, hogy akár a 60, akár a 90 napon túli késedelmek száma az egy évvel ezelőtti állapothoz képest, az átlagot vizsgálva, javuló tendenciát mutat. Ellenben például az építőiparban kibontakoznak olyan trendek, amelyek elég dinamikus növekedést mutatnak a késedelmes számlák tekintetében, vagy akár az olyan számlák esetében, amelyek 60 vagy 90 napon belül sem kerülnek kiegyenlítésre.

Ennélfogva

kettős a kép, hiszen míg az átlagos mutató jól alakul, addig vannak olyan szektorok, amelyekben az átlagtól leszakadva teljesítenek a szereplők

– értett egyet a szakember. Pozitív meglepetésként említette a kiskereskedelmet, amely korábban nem volt épp élenjáró e tekintetben, de a nagykereskedelem is szépen teljesít, ellenben az építőiparban már a számlák felét sem fizetik ki határidőre – ismételte meg –, ami egy évvel ezelőtt még 60 százalék körüli értéket mutatott.

A Bisnode által szintén monitorozott bedőlési index, ami azt mutatja, hogy az egyes szektorokban a száz cégre jutó nem fizetés miatti eljárások aránya hogyan alakul, az építőipar esetében megindultak fölfelé, és az 1,8 százalékos értékből kitűnik, hogy

nagyságrendileg száz cégből kettőt nemfizetés miatt az üzleti partnerei eljárás alá vonnak,

ami egy évvel korábban még kedvezőbb képet mutatott.

A trend tehát egyértelműen a bedőlések emelkedési szintjét mutatja az építőipar vonatkozásában, de akár a gépjármű-, motorkerékpár-kereskedelemben is, amely szektor a legkockázatosabb értékeket mutatta az elmúlt 12 hónap adatai alapján – tette hozzá a ügyvezető igazgató. Utóbbi ágazatnál az látszik, hogy közel 2,6 százalékos a bedőlési index értéke.

A háttérben húzódó okokra vonatkozó általános megállapításokat ugyanakkor nem könnyű levonni, válaszolta az InfoRádió kérdésére Keleti József. Egy dolog azonban egészen biztos, jegyezte meg végezetül: a gazdasági szereplők egymást hitelezik, így alapvetően

a fizetési határidő kiállítása, illetve annak adott esetben csökkentése egyfajta bizalomhiányt kezd tükrüzni.
Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Bedőlő cégek, fizetési hajlandóság – Keleti József, Bisnode Magyarország Kft.
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018