INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

forint

bankjegy

alkalmazás

applikáció

bankjegycsere

mnb

Jókora változás jön a forint bankjegyeknél

Jókora változás jön a forint bankjegyeknél

Infostart

A Magyar Nemzeti Bank az év végén lezárja a 2014-ben megkezdett bankjegycsere programot. Ennek keretében bemutattak egy új, világviszonylatban is innovatívnak számító okostelefonos applikációt is.

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben indította el a forintbankjegyek megújítását célzó programját, melynek során az elmúlt években korszerű, a modern pénzfeldolgozó gépek és automaták által támasztott készpénzforgalmi igényeknek megfelelő, egyben a hamisítás ellen is magas szinten védett bankjegyeket bocsátott ki. A hat címletet tartalmazó bankjegysorozatból elsőként a 10 000 forintos megújított változata került forgalomba 2014 végén,

a bankjegycsere pedig 2019. december 31-én ugyanezen címlet régi verziójának bevonásával zárul,

ezáltal mintegy keretbe foglalva a projektet.

Az elmúlt 5 év során összesen 900 millió darab új bankjegy került legyártásra, a régi sorozatú bankjegyek túlnyomó többsége pedig visszaáramlott a jegybankba - olvasható az MNB honlapján.

Világelső fejlesztés - már bárki ellenőrizheti

A bankjegycsere program keretében a Magyar Nemzeti Bank szakértőinek bevonásával a megújított forint bankjegyekbe – a világon elsőként – egy különleges biztonsági kód is került, ami szabad szemmel nem, csak kizárólag a most bemutatott Forint App segítségével ellenőrizhető.

Az alkalmazás két funkcióval rendelkezik: egyrészt a forint bankjegyek előoldaláról készített fénykép segítségével lehetőséget biztosít azok valódiságának vizsgálatára, másrészt az egyes forint bankjegy címletek hátoldali képéhez kapcsolódó kiterjesztett valóság élményt nyújt. A Forint App nem hasonlítható össze más hasonló alkalmazásokkal, mert nem egyszerű képfelismerést, hanem a jegybank szakértőivel közösen fejlesztett egyedi algoritmust használ.

A Forint App természetesen nem helyettesíti a professzionális bankjegyellenőrző berendezéseket, így amennyiben egy forint bankjegy valódiságát érintően a felhasználóban bizonytalanság merül fel, úgy bármelyik posta- és bankfiókban, vagy az MNB lakossági pénztárában célszerű ellenőriztetnie azt.

Az MNB ígérete szerint az ingyenes alkalmazás már elérhető az online alkalmazás-áruházakban.

Nyitókép: Google Play Áruház

Kapcsolódó hang

MNB forint megújítási program - Réthy Barbara, az MNB főosztályvezetője
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018