eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Google Play Áruház

Jókora változás jön a forint bankjegyeknél

A Magyar Nemzeti Bank az év végén lezárja a 2014-ben megkezdett bankjegycsere programot. Ennek keretében bemutattak egy új, világviszonylatban is innovatívnak számító okostelefonos applikációt is.

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben indította el a forintbankjegyek megújítását célzó programját, melynek során az elmúlt években korszerű, a modern pénzfeldolgozó gépek és automaták által támasztott készpénzforgalmi igényeknek megfelelő, egyben a hamisítás ellen is magas szinten védett bankjegyeket bocsátott ki. A hat címletet tartalmazó bankjegysorozatból elsőként a 10 000 forintos megújított változata került forgalomba 2014 végén,

a bankjegycsere pedig 2019. december 31-én ugyanezen címlet régi verziójának bevonásával zárul,

ezáltal mintegy keretbe foglalva a projektet.

Az elmúlt 5 év során összesen 900 millió darab új bankjegy került legyártásra, a régi sorozatú bankjegyek túlnyomó többsége pedig visszaáramlott a jegybankba - olvasható az MNB honlapján.

Világelső fejlesztés - már bárki ellenőrizheti

A bankjegycsere program keretében a Magyar Nemzeti Bank szakértőinek bevonásával a megújított forint bankjegyekbe – a világon elsőként – egy különleges biztonsági kód is került, ami szabad szemmel nem, csak kizárólag a most bemutatott Forint App segítségével ellenőrizhető.

Az alkalmazás két funkcióval rendelkezik: egyrészt a forint bankjegyek előoldaláról készített fénykép segítségével lehetőséget biztosít azok valódiságának vizsgálatára, másrészt az egyes forint bankjegy címletek hátoldali képéhez kapcsolódó kiterjesztett valóság élményt nyújt. A Forint App nem hasonlítható össze más hasonló alkalmazásokkal, mert nem egyszerű képfelismerést, hanem a jegybank szakértőivel közösen fejlesztett egyedi algoritmust használ.

A Forint App természetesen nem helyettesíti a professzionális bankjegyellenőrző berendezéseket, így amennyiben egy forint bankjegy valódiságát érintően a felhasználóban bizonytalanság merül fel, úgy bármelyik posta- és bankfiókban, vagy az MNB lakossági pénztárában célszerű ellenőriztetnie azt.

Az MNB ígérete szerint az ingyenes alkalmazás már elérhető az online alkalmazás-áruházakban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×