INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 12. szerda
Klára

jelasity radován

magyar bankszövetség

különadó

készpénz

Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója beszédet mond a Kék Madár Alapítvány megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató éttermének megnyitóján a vállalkozásnak helyet adó XII. kerületi polgármesteri hivatal épületében 2019. június 12-én. A Hegyvidéki Ízlelő a fogyatékossággal élő embereket foglalkoztató szekszárdi étterem, az Ízlelő csapatának budapesti vállalkozása.

Jelasity Radován: a különadók rontják a hatékonyságot

Infostart

A Világgazdaságnak Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség alelnöke arról beszélt, hogy a bankrendszert érintő szektorális különadók szerinte rontják a magyar bankrendszer hatékonyságát. Az Erste Bank elnök-vezérigazgatója azt is mondta, hogy túlzottan készpénzre épül a magyar pénzügyi kultúra, de a készpénz döntő része nem vesz részt a gazdasági körforgásban.

Amikor a hatékonyságot vizsgáljuk, nem lehet szó nélkül elmenni az olyan tények mellett, amelyek alapvetően megkülönböztetik a hazai bankszektort más országokétól, fogalmazott a Világgazdaságnak Jelasity Radován, emlékeztetve:

a banki összköltség 20 százalékát a szektor speciális adó- és adó jellegű kötelezettségei teszik ki.

A bankadó és a tranzakciós illeték mellett ide kell számítani az Országos Betétbiztosítási Alapba, a Befektetővédelmi Alapba, a Kárrendezési Alapba és a Szanálási Alapba történő befizetéseket, valamint a jövőre emelkedő felügyeleti díjat is. Mindezeken felül fizetik a bankok a szokásos társasági adókat is: a nyereségadót, az iparűzési adót, az innovációs járulékot, miközben

a bankszektor az egyik legnagyobb társadalombiztosítási befizető

– hívta föl a figyelmet.

A bankszövetség alelnöke azt is megjegyezte: a magyarországi bankrendszer abban is különbözik, hogy a piaci környezetre óriási hatással van a túlzottan készpénzre épülő pénzügyi kultúra, ezzel pluszköltséget generálva minden szereplőnek. A 6500 milliárd forintnyi készpénz döntő része nem vesz részt a gazdasági körforgásban, és így – más országokkal összevetve – a bankszektorból hiányoznak a pénzügyi műveletekből származó bevételek, tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018