eur:
395.61
usd:
364.94
bux:
65618.77
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: pexels.com

Lassabban nőtt az egyik húzóágazat

Augusztusban az építőipari termelés 5,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, amikor 24,7 százalékos volt a növekedés. A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületek építése 14,1 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 3,5 százalékkal csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az augusztusi növekedés tavaly március óta a legalacsonyabb volt, ebben az évben 20 százalékosnál kisebb növekedést még egyetlen hónapban sem mutatott az építőipari termelés.

Az épületeknél a lakó-, a kulturális és az ipari épületek építése eredményezte a növekedést - közölte a KSH.

Az előző hónaphoz mérve az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 10,5 százalékkal csökkent, a júliusi 9,5 százalékos emelkedés után, ami tavaly április óta a legnagyobb volt.

Az építőipari ágazatok közül a termelés volumene az épületek építésében 17,7 százalékkal nőtt, az egyéb építmények építésében 0,2 százalékkal csökkent, a speciális szaképítés termelése 2,7 százalékkal emelkedett.

Az építőipari termelés értéke folyó áron 382,3 milliárd forint volt augusztusban, ami az előző két hónapét követően a harmadik legmagasabb idei érték. Ezzel a nyolchavi termelés értéke 2618 milliárd forintra nőtt, ami 42,6 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában.

A megkötött új szerződések volumene 3,2 százalékkal nőtt a tavaly augusztusiakkal összevetve, ezen belül a magasépítési szerződéseké 2,5 százalékkal kisebb, a mélyépítésre vonatkozóké 10,1 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállományának volumene 12,1 százalékkal elmaradt a tavaly augusztus végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 49,8 százalékkal nőtt, a mélyépítési szerződéseké 25,6 százalékkal csökkent.

Az év első nyolc hónapjában az építőipari termelés 29,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A két építményfőcsoport kiegyensúlyozott növekedést mutatott: a magasépítés termelése 29,9 százalékkal, a mélyépítésé 29,5 százalékkal haladta meg a tavaly január-augusztusit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×