eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

A csőd szélére került egy légitársaság a szomszédban

A pénzhiány miatt ideiglenesen szünetelteti járatait az Adria Airways. A cég azért döntött járatai törléséről mindhárom bázisán, Ljubljanában, Tiranában és Pristinában, mert nem tudott "friss pénzt" szerezni az üzemeltetéshez.

A vállalat közleménye szerint a befektetőkkel közösen intenzíven dolgoznak a megoldáson. "Az összes érintett célja, hogy az Adria Airways ismét működjön" - hangsúlyozták. A felfüggesztésről szóló döntést kevesebb, mint egy héttel azt követően hozta meg a vállalat, hogy a tartozásai miatt két Bombardier CRJ900 típusú repülőgépének bérleti szerződését felmondták.

A légitársaság 2013-ban került fel a privatizálandó szlovén állami vállalatok listájára, mert pénzügyi nehézségekkel küzdött. Stratégiai partnert azonban többszöri próbálkozás után sem sikerült találni a cég számára. A 4K Invest befektetési alap 2016 óta az Adria Airways közel száz százalékos tulajdonosa.

A 4K Invest a felvásárlást követően eladta a légitársaság összes gépét, és jelenleg bérli azokat. Az Adria Airways flottájában 12 Bombardier található. Média jelentések szerint a vállalat 60 millió euró tartozást halmozott fel a beszállítók felé.

Alenka Bratusek közlekedés miniszter múlt csütörtökön azt mondta,

nincs lehetőségük megmenteni a légitársaságot. A szlovén kormány 2021-ig nem nyújthat pénzügyi mentőövet a vállalatnak, mert a cég 2011-ben már kapott állami támogatást,

és az európai uniós előírások szerint az szlovén állam 10 évig nem nyújthat újabb segítséget a cégnek. A Brnik repülőtérről 12 légitársaság több mint 260 járatot indít hetente 27 célállomásra, 20 országba. Az Adria Airways légitársaság szállítja a Ljubljanán keresztül utazók 52 százalékát.

A szlovén sajtó arról cikkezett, hogy az Adria Airways tavaly óta működik veszteséggel, de amennyiben csődbe jut, a szlovén kormány hajlandó társfinanszírozni olyan másik légi fuvarozót, amely összeköti Ljubljanát Brüsszellel, Frankfurttal, Pristinával, Szkopjéval és esetleg más célállomásokkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×