eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pxhere

Fertőzések tizedelik a termést

A viharok mellett a gombák és a gyomosodás is gondot okozott a gyümölcs- és zöldségtermesztőknek.

A hazai gyümölcsösöket sem kímélték a múlt hétvégi viharok. A károk felmérése folyamatban van, a szakértőknek pedig nincs könnyű dolguk, mert

egy-egy településen belül is nagy különbségek mutatkoznak a károk mértékét illetően.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeB elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta: a viharos szél sok helyütt leverte az érő vagy a betakarítás előtt álló gyümölcsöt, a kisebb kajszi- és őszibarack-ültetvényeken is lehet terméskiesés. Kajsziból ennek ellenére már biztosan rekordközeli lesz a termés, hiszen a szüret kétharmadán túl vannak, míg az őszibarack-szüret a felénél tart.

A minőség nem a legjobb, ennek oka, hogy csapadékos időjárás miatt az idén sokkal több a gombás betegséggel érintett növény, mint tavaly. A párás klíma is kedvez a fertőzések terjedésének, a gazdálkodók nem igazán tudnak védekezni ellenük – emelte ki a szakember. Mindez jelentősen rontja a termés minőségét.

Az alma esetében a gyümölcs úgynevezett varasodása miatt már csak léalmának lehet eladni a terményt, az étkezési ­piacra ugyanis kifogástalan árut várnak a felvásárlók.

Ami a dinnyét illeti, az apróbb szemű jég jellemzően esővel együtt hullott, és csak kisebb esztétikai károkat okozott. Úgy tűnik, az áruházláncok tolerálják ezt a szépséghibát, hiszen az ízélményen semmit sem rontott a jég, a külpiacokra azonban ezekből biztosan nem szállíthatnak a termelők – mondta Ledó Ferenc.

A dinnyetermelőknek ennél nagyobb fejtörést okoz a gyomosodás és a munkaerőhiány. Mint fogalmazott, olyan gyorsan nő a gaz, hogy ha most nem tisztítják meg az ültetvényeket, akkor

pár hét múlva már nem fogják megtalálni a gyom között a dinnyét.

A zöldségtermelők körében kisebb problémát okoz a csapadékos, viharos nyár. Ledó Ferenc szerint a hozzávetőlegesen 2000 hektáron folyó fűszerpaprika-termelésben lehet némi fennakadás,a sok eső miatt baktériumfertőzés támadta meg a növényeket. A káposztaféléknek és a csemegekukoricának viszont inkább kedvezett az eső.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×