eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszeripari vállalat expedíciós épületének részlete a vállalat emblémájával, a főváros X. kerületében, a Gyömrői úton. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faluldi Imre

63 milliárd dolláros gigaüzlet a láthatáron, a Richter is kedvező helyzetben

Világméretekben is egy új gyógyszeripari nagyvállalat jöhet létre azzal, hogy az amerikai gyógyszergyártó, az AbbVie 63 milliárd dollárért megvásárolná az Allergant. Ez utóbbi cég a Richter Gedeon Gyógyszergyár egyik saját fejlesztésű antipszichotikumát is forgalmazza az Egyesült Államokban.

Önmagában már az Allergan is egy jelentős cég, azzal pedig, hogy bejelentették az AbbVie amerikai gyógyszergyártó 63 milliárdos vásárlási szándékát az Allergánra, egy világméretű lefedettséggel rendelkező nagyvállalat jöhet létre – mondta az InfoRádiónak a Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője. Míró József emlékeztetett arra, hogy a szerteágazó termékportfólióval rendelkező AbbVie a világ 170 országában van jelen.

"Ezek eléggé diverzifikált cégek, de azért kiemelkedik a prezentációjukból az, hogy nagyon számítanak például az idegtudományok területén a Richter a készítményére, de ugyanígy nőgyógyászatban is ott vannak, tehát összességében egy nagyon széles portfólióról beszélhetünk" – jegyezte meg az elemző.

Az Allergan forgalmazza ugyanakkor az Egyesült Államokban a Richter saját fejlesztésű antipszichotikumát, a Cariprazine-t, Vraylar néven. Arra a kérdésre, hogy milyen hatással lehet ennek terméknek a forgalmára a felvásárlás, az elemző a következőket válaszolta: "Azt gondolom, hogy a szerződések nem változnak. Láttuk korábban, hogy maga a Richter eredetileg nem az Allerganra szerződött le, hanem volt egy korábbi, Flores Laboratories nevű céggel, azzal volt az Egyesült Államokban kapcsolatban. Ott is egy felvásárlás történt, és valójában a dolgok ugyanúgy mentek tovább, mint korábban" – mutatott rá Míró József.

Az Erste befektetési elemzője szerint emellett a Richter vezető nőgyógyászati termékének, az Esmyának a jövőbeni forgalmazását is befolyásolhatja az, hogy az AbbVie felvásárolja az Allergant.

"Kétszer dobta vissza az amerikai gyógyszerügyi hatóság, legutóbb tavaly augusztusban. Voltak a gyógyszerrel problémák az európai piacon, de azóta, hogy plusz biztonsági intézkedéseket vezettek be, problémás esetekről nem lehetett hallani, és reméljük, hogy ez így is lesz".

Az AbbVie-nek is van egyébként egy hasonló gyógyszere, ami az Esmyához hasonlóan engedélyeztetésre vár, de az inkább tünteti kezelése alkalmas, míg a Richter készítménye a daganatokat csökkenti. Az AbbVie készítményét "tavaly már jóváhagyták az endometriózishoz, de sikeres kísérletek voltak a méhmiómához kapcsolódó vérzések csillapításában is. Az AbbVie arra számít, hogy 2020-ban a gyógyszer piacra kerülhet. Első ránézésre azt mondhatnánk, hogy ez egy kompetitor gyógyszer, egy versenytárs, de a helyzet az, hogy ez csak egy tüneti kezelést okoz, míg a Richter Esmya nevű készítménye pedig a daganatokat csökkenti" – fogalmazott az elemző.

Míró József elképzelhetőnek tartja azt is, hogy az AbbVie mindkét gyógyszert, vagyis a Richter méhmióma ellenes készítményét is megpróbálja majd a közeljövőben az Egyesült Államokban piacra vinni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×