INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 17. kedd
Zsófia

mavir

árbevétel

energia

Debrecen, 2017. április 24. Magasfeszültségű távvezetékek a naplementében Debrecen közelében 2017. április 24-én. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító tájékoztatása szerint a magyarországi bruttó villamosenergia-fogyasztás 3 százalékkal volt magasabb az idén az első negyedévben, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A növekedés a tartósan hideg időjárásnak tulajdonítható. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Fennállásának legmagasabb árbevételével zárta a tavalyi évet a MAVIR

Infostart / MTI

A társaság jól gazdálkodik a rábízott vagyonelemekkel, és képes lépést tartani az energiapiac bővülésével - értékelte a rekordot Vörös József, a cég felügyelőbizottságának elnöke.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) 232,6 milliárd forinttal, fennállásának legmagasabb árbevételével zárta a tavalyi évet. A közgyűlés által elfogadott, 2018. január 1-jétől december 31-ig tartó időszakra vonatkozó beszámoló szerint az árbevétel több mint 56 milliárd forinttal haladta meg a 2017-es év 177 milliárd forintos összegét. Ezt a jelentős bevétel-növekményt a piac-összekapcsolás és a határkeresztező-kapacitás értékesítéséből realizálta a hazai villamosenergia-átvitelért is felelős nagyvállalat.

A közlemény idézi Vörös Józsefet, a MAVIR felügyelőbizottságának elnökét, aki elégedettségét hangoztatva rámutatott: a társaság jól gazdálkodik a rábízott vagyonelemekkel, és képes lépést tartani az energiapiac bővülésével. Az eredménykimutatás szerint az EBITDA (adózás, kamatok és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 30,4 milliárd forint lett tavaly.

A beruházások összesen 25,6 milliárd forintot tettek ki, amelynek több mint háromnegyede az átviteli hálózat fejlesztését és fenntartását szolgálta. A legnagyobb beruházás a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal által közcélú átviteli elemmé minősített, 2019-ben befejeződő szabolcsbákai 750/400 kilovoltos alállomás és a hozzá kapcsolódó távvezetékek létesítése volt.

A társaság leányvállalatai közül kiemelkedő eredményt ért el a CEEGEX Zrt. (Közép- és Kelet-Európai Szervezett Fölgázpiac Zrt.) is, amely a fennállása óta 2018-ban először pozitív adózott eredményt ért el, miközben a piacán kereskedett mennyiség az előző évihez viszonyítva több mint négyszeresére nőtt - ismertetik a közleményben. A MAVIR közleményében kiemelte: az átviteli hálózat és a rendszerirányítás 2018-ban kifogástalanul működött, Magyarország villamosenergia-ellátása folyamatosan biztosított volt.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018