eur:
388.69
usd:
361.71
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
A Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. baromfi ágazatában évente 44 millió darab tojást állítanak elő, amelynek 50 százalékát áruházláncokban, a fennmaradó hányadot pedig piacokon, boltokban és cukrászdák számára értékesítik S, M, L, XL. méret szerint válogatva. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Áll a bál tojásfronton - nagy bajba kerülhetnek a magyarok

Nem forgalmaznának 2022–2025 után ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok, amivel veszélybe sodornák a közép-euró­pai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot - közölte Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

A Tesco, amely már hivatalos közleményben is tudatta döntését, a fenntarthatósággal és állatjóléti szempontokkal indokolja azt - írta keddi számában a Magyar Nemzet. Az ágazati szereplők szerint viszont ez nem feltétlenül állja meg a helyét, sőt az alternatív - szabadtartásos vagy mélyalmos - technológiák összességében ártalmasabbak a bolygóra, mivel energia- és területigényük nagyobb, jobban terhelik a talajt.

A kereskedelmi láncok által hivatkozott állatjóléti szempont sem feltétlenül állja meg a helyét, mondta Pákozd Gergely, mivel az Európai Unió 2012-ben szigorított az állatjóléti szabályozásán. Így a korábbiakhoz képest az új ketrecekben csaknem másfélszer nagyobb alapterület kell egy tyúknak, de alapelvárás a komfortérzetük növelése is, egyebek mellett ülőrúddal vagy tojófészekkel.

A 2012-es ketreccserékkel 15-20 évre terveztek az állattartók, a váltással járó hatalmas költségeket mostanra heverte ki az ágazat, így már a fejlesztésekre lehetne koncentrálni - tette hozzá.

"A szövetségnek nincs pontos információja a láncok döntésének hátteréről", mondta a szakember, aki úgy véli: előfordulhat, hogy állatvédői nyomás vagy bizonyos üzleti érdekek állnak a háttérben. Kiemelte: a váltás akár negyven százalékkal is megdrágítaná a tojást.

Elmondta azt is, hogy a piac 15-20 százalékát importból látja el hazánk. Ennek kiváltásához – akár alternatív tartástechnológiákkal – növelni kell a termelést, a jövőbeli fejlesztéseket így az egészséges piaci verseny határozná meg - vélekedett Pákozd Gergely.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×