INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

tojás

mezőgazdaság

állattartás

Doornenburg, 2017. július 28.Egy férfi ellenőrzi a rekeszekben sorakozó friss tojásokat egy gazdaságban a hollandiai Doornenburgban 2017. július 28-án. A holland hatóságok felfüggesztették a tojáskereskedelmet, mert néhány gazdaságban Fipronil rovarirtószerrel védekeztek a vörös atkák ellen. (MTI/EPA/Vincent Jannink)

Ezzel kezd az új Európai Parlament: vége lesz a ketreces állattartásnak

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Az ágazati érintettek figyelmeztetnek, ezzel akár 100 forint fölé is ugorhat egyetlen tojás ára.

A ketreces haszonállattartás uniós szintű tilalmát akarják elérni az Európai Parlament liberális, baloldali és szélsőbaloldali, zöld frakciói - írja a Magyar Nemzet. Ennek érdekében támogatták azt a ketrecellenes mozgalmat, amely egy európai polgári kezdeményezésben a szeptemberi határidőre összegyűjtött annyi aláírást, amely jogalkotásra készteti Brüsszelt. Az állattartóknak, így végül a fogyasztóknak jelentős áremelkedéssel járó kezdeményezést 170 civil szervezet is támogatja, valamint egy Egyesült Államokban működő ernyőszervezet 15 millió forintnyi összeget ad új állatvédő csoportok létrehozására.

Az állatjóléti és klímaügyek végrehajtásáért a szocialista Frans Timmermans felel novembertől, aki korábban már ígéretet tett a szigorításra. Timmermans emellett támogatja az amerikai demokraták által a tengerentúlon életre hívott Green New Deal (zöld új megállapodás) európai meghonosítását is.

Itthon a tojástermelőket sújtaná leginkább a lépés, ráadásul a nagy kereskedelmi láncok már bejelentették: 2025-től nem forgalmaznak ketreces tartásból származó tojást. A szakmai szervezet szerint ez ágazati összeomláshoz vezetne, mivel a technológiaváltás óriási költséggel járna, ráadásul a termelők éppen csak kiheverték a 2013-as kötelező áttérést az új, komfortosabb ketrecekre. Az újabb váltást a fogyasztók fizetnék meg: a tojás ára akár darabonként száz forint fölé is emelkedhetne.

Nyitókép: VINCENT JANNINK
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018