INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 20. péntek
Friderika

barátság

kőolaj

mol

Százhalombatta, 2013. július 25. A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én. A Dunai Finomító a Mol-csoport legnagyobb, Magyarország egyetlen kőolaj-feldolgozó létesítménye. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Baj van, megint nem jön az olaj Ukrajnából

Infostart

A Reuters értesülései szerint ezúttal a magyar oldalon lépett fel probléma.

A ukrán Ukrtransznafta felfüggesztette a Magyarország felé tartó olajszállítást a Barátság kőolajvezetéken, mivel a magyar oldalon a Mol technikai problémákat jelzett nekik. Ez néhány órával azt követően történt, hogy újra orosz olaj érkezett a vezetéken keresztül az Európai Unióba – jelentette a Reuters.

Az Ukrtransznafta jelezte, hogy amint a magyar fél jelzi, ismét képes kőolajat fogadni, újraindítja a szállítást - írja a hvg.hu.

Nincs jelentős technikai fennakadás

- reagált a Mol Nyrt.

A cég közleményében jelezte, a maga részéről a helyzet mielőbbi megoldása érdekében vállalta, hogy mintegy 100 kilotonna szennyezett kőolajat átvesz és elraktároz. A társaság megkezdte az átvételt, azt követően készen áll a tiszta kőolaj fogadására, a terveknek megfelelően ezen a héten - áll a közleményben.

Még április 19-én észleltek szerves klórvegyület-szennyeződést a Magyarország ellátását is jelentős mértékben biztosító Barátságban. A Mol egy héttel később közölte, hogy bár addig az olaj minősége megfelelt az elvárásoknak, átmenetileg mégis felfüggeszti az abból az irányból érkező nyersanyag átvételét.

A Barátság vezetéken napi egymillió hordó olaj, a globális felhasználás egy százalékának megfelelő mennyiség áramlik keresztül.

Nyitókép: A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018