eur:
369.17
usd:
345.78
bux:
48242.19
2023. június 5. hétfő Fatime

PM: a magyar gazdaságfehérítő intézkedéseink az Európai Uniónak is mintát adhatnak

A magyar gazdaságfehérítő intézkedéseink az Európai Uniónak is mintául szolgálhatnak - közölte a Pénzügyminisztérium szombaton az MTI-vel.

A közleményben idézték Varga Mihály pénzügyminisztert, aki az Európai Unió pénzügyminisztereinek bukaresti tanácskozásán vett részt. Varga Mihály a közlemény szerint azt mondta, a magyar gazdaság teljesítményében fontos szerepet tölt be a növekedést támogató adórendszer, amelynek gazdaságfehérítő és vállalkozásbarát elemei mintaként szolgálhatnak más tagállamok számára is.

A pénzügyminiszter elmondta: a magyar kormány álláspontja szerint az állami önrendelkezés része, hogy a tagországok saját gazdasági, társadalmi körülményeikhez igazíthassák hazai adószerkezetüket.

Magyarországon a gazdaság fehérítése érdekében több hatékony intézkedés is megvalósult az elmúlt időszakban, mint például az online pénztárgépek, az online számlázás, az automaták adóhivatali bekötése, illetve az Elektronikus Közúti Áruforgalom-ellenőrző Rendszer.

Az ilyen jellegű, az adóbeszedés hatékonyságát erősítő közös intézkedések kidolgozása lehetne az uniós adópolitika helyes iránya. A környezet- és egészségvédelmi adók szerepének növelésével egyetért a magyar kormány, hiszen azok alkalmazása hozzájárulhat a környezetre és emberi egészségre káros tevékenységek, valamint termékek visszaszorításához - mutatott rá a miniszter.

Az elmúlt években végrehajtott magyar gazdaságpolitikai fordulat lényege, hogy az élőmunka és tőke adóztatása helyett fokozatosan a beruházásokat és a növekedést elősegítő, a gazdasági szerkezetet pedig kevésbé torzító fogyasztást terhelő adókra került át a hangsúly - hívta fel a figyelmet a tárcavezető kiemelve, hogy a magyar gazdaság eredményei többek között ennek is köszönhetők.

Mint mondta, az Európai Unió versenyképességét sokkal hatékonyabban növelné az áfacsalások visszaszorítására irányuló együttműködés erősítése és kiterjesztése. Magyarország nem támogatja a javasolt közös társasági adóalap és az arra épülő saját forrás bevezetését, mert az hátrányosan érintené a magyar költségvetést - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Elköszönt Ibra, a futball Muhammad Alija, a magyarok réme

Elköszönt Ibra, a futball Muhammad Alija, a magyarok réme

A király üdvözletének nevezte a La Gazzetta dello Sport a vasárnap este elbúcsúzott Zlatan Ibrahimovicnak a szavait: „Itt az ideje, hogy azt mondjam a futballnak: ciao. De nem nektek. Örök életemre milanista maradok. Az új évezred első, majdnem negyedszázadának egyik legkülönlegesebb futballistája tomboló ünneplést kapott a San Siro hetvenezer nézőjétől.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×