eur:
395.68
usd:
366.57
bux:
65672.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Elgáncsolják a nagy Facebook-adó ötletét

Négy uniós ország is a nagy technológiai cégek uniós adóztatása ellen szavaz majd, mert kevesli az elérhető adóbevételt.

Évek óta folyik a vita az Európai Unióban arról, hogyan adóztassák meg azokat a digitális nagyvállalatokat, mint a Google vagy a Facebook, amelyek komoly profitot termelnek az EU-ban, de a nyereségük után nem sok adót fizetnek. Egyelőre azonban még Európában sem könnyű konszenzust létrehozni a kérdésben.

Főként Franciaország és Németország áll annak a kezdeményezésnek az élén, amely egységes szabályokat vezetne be az Európai Unióban a tech cégek digitális szolgáltatásainak megadóztatására. Az eredeti ötlet szerint a cégek minden olyan bevételére adót vetettek volna ki, amelyhez az ügyfeleik adatainak felhasználásával jutnak, több uniós ország ellenállása miatt azonban egy lényegesen kisebb hatású tervezetről folyt az elmúlt hónapokban az egyeztetés az EU-ban, csak az ügyféladatok felhasználásával szerzett reklámbevételekre vonatkozna az adó, de erről sem tudnak egyhangú döntést hozni a tagországok - írja a Portfolio egy, a Handelsblatt birtokába jutott előkészítő dokumentum alapján.

Eszerint négy uniós ország,

Írország, Dánia, Svédország és Finnország is az uniós digitális adó ellen fog voksolni a keddi szavazáson,

mert azon túl, hogy nem európai, hanem globális megoldásra lenne szükség, az uniós adóból származó bevételek és az ügyintézés, a beszedés költségei nem állnak arányban egymással. Az adót azoktól a vállalatoktól szednék be, amelyek évente globálisan legalább 750, az EU-ban legalább 50 millió euró bevételt érnek el. Az Európai Bizottság azzal számol, hogy évente 800 millió és 1,1 milliárd euró közötti bevételt hozhatna EU-szinten a bevételekre kivetett 3 százalékos adó.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×