eur:
390.29
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésével kapcsolatos tudósítás a Frankfurti Értéktőzsde egyik alkusza mögötti képernyőn 2019. január 16-án. Az előző nap a brit parlamenti képviselők nagy többsége elutasította a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről az Európai Unióval kötött megállapodást.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Magas István: közeledik a gazdasági válság, csak nem tudni, mikor ér ide

Pesszimistává vált az Európai Központi Bank, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig a héten egy lehetséges szeptemberi válságról beszélt. A ciklikusság miatt idővel lassulás kell, hogy jöjjön - mondta az InfoRádiónak a Corvinus Egyetem professzora. Magas István szerint a kínai befolyás jelentős, ezért sem mindegy, hogy annak gazdasága hogyan alakul át.

Alapvetően igaz az a megállapítás, hogy lassulás jön a világgazdaság egészében, de azt nem tudni, hogy mikor és azt sem, hogy mekkora lesz a mértéke - reagált az InfoRádióban Magas István, a Corvinus Egyetem Világgazdasági Intézetének professzora arra a véleményre, aminek a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is hangot adott: a közeljövőben - akár már szeptemberben - beköszönthet egy újabb világgazdasági válság.

"A gazdasági folyamatok ciklikussága régóta ismert. A vezető gazdaságban, az Egyesült Államokban a válság utáni leghosszabb konjunktúrát élik meg,

és sikerült is azt elnyújtani. A mostani helyzetben a legfontosabb gond, ami tényleg új helyzetet jelent, hogy a központi bankok beavatkozási kísérletei nem lehetnek olyan jók, mint korábban, mert annyira lent vannak a kamatok, hogy azon keresztül már nagyon nehéz stimulálni" - ecsetelte Magas István.

Az európai és a magyar folyamatokat figyelve azt látja, hogy

a banki kamatok nem vonzóak, emiatt nagyon sokan készpénzt tartanak, és ez egy normális reakció egy olyan helyzetben, amikor nem lehet tudni, mit kell csinálni; "aki rászánja magát, vesz egy lakást"

- mondta Magas István.

"Nincs most olyan mederben a konjunktúra, hogy tartósan és megbízhatóan ott maradjon, és ezt sokan érzik" - hangsúlyozta a szakember.

A Corvinus Egyetem Világgazdasági Intézetének professzora arról is beszélt, hogy Kína nagyon fontos szereplője a helyzetnek mindenki számára, az összes térségben jelen van kereskedelemmel, finanszírozással, és mindenki tudja, hogy a 6,9-7 százalékos növekedése átalakulás nélkül nem fenntartható; ezért sem mindegy, hogy ez hogyan néz majd ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×