eur:
394.49
usd:
370.05
bux:
65185.17
2024. április 19. péntek Emma
Theresa May brit miniszterelnök sajtóértekezlete az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napján, 2018. október 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Brexit: kedden minden szem a brit parlamentre szegeződik

Várhatóan leszavazza kedden a brit Képviselőház azt a munkatervet, amit Theresa May az Európai Unióval együttműködve dolgozott ki Nagy-Britannia kilépésének a módjáról. A miniszterelnök hétfőn egy gyárban mondott beszédet elképzeléseiről. A sorsdöntő szavazás eredménye kedd este derül ki.

Theresa May még az utolsó percekben is próbálkozik brexittervezete elfogadtatásával. Vasárnap azt mondta: "A szavazás tétje a bizalom a demokráciában." Ezek komoly szavak, de a brexittervet valószínűleg mégsem fogadják majd el kedden a Parlamentben. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy milyen arányban szavazzák le.

Az ellenzék a terv elvetését követően bizalmatlansági indítvány benyújtására készül, hátha kormányra jut a kaotikus helyzetben. Ez már csak azért sem életszerű elképzelés, mert a párt vezetője, Jeremy Corbyn népszerűtlen, és kevesen tartják képesnek az ország vezetésére.

A liberálisok új népszavazást tartanak helyesnek a brexitről, ezért szavaznak majd kedden nemmel. Theresa May számára az a legkellemetlenebb, hogy a kormánypárti konzervatív és unionista honatyák közül is legalább százan készülnek a tervezet leszavazására, mert különböző okokból elfogadhatatlannak tartják azt.

Theresa May ugyanakkor közölte, kész a tervezet B-változatának sürgős benyújtására is, azonban legszűkebb körein kívül senki sem tudja, hogy ez mit tartalmaz.

A kormányfő hétfőn egy gyárban tartott beszédet, aminek lényege az volt, hogy

a brexit blokkolása ellenkezik a kilépésről döntő referendumban kifejeződött népakarattal.

A közép-angliai Stoke-on-Trent városában gyári munkások előtt kijelentette: csak úgy lehet elkerülni a megállapodás nélküli brexitet, ha a parlament kedden megszavazza az EU-val elért megállapodást. May szerint "a felelőtlenség csúcsa lenne", ha az alsóház más módon cselekedne. Hozzátette: a megállapodás nélküli brexit lehetősége változatlanul súlyos kockázat, de az ő megítélése szerint

az egyezmény leszavazásának még valószínűbb következménye lenne egy olyan mértékű "parlamenti bénultság", amely a brexit elmaradásának kockázatával járna.

Közben Brüsszelből olyan hangok hallatszanak, hogy az előállott bizonytalanság tudatában az Európai Unió márciusról esetleg júliusra halasztaná a brit elszakadás dátumát.

Theresa May katasztrófától tart

Theresa May brit miniszterelnök szerint továbbra is megvan annak a súlyos kockázata, hogy az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, de az egyezmény elvetése esetén ennél is nagyobb lenne az esély a Brexit elmaradására.

A brit kormány és az EU hétfőn levélváltásban biztosította egymást arról, hogy mindent megtesznek az elért megállapodás legvitatottabb eleme, az újbóli ír-északír határellenőrzés szükségtelenné tétele végett kidolgozott tartalékmegoldás (backstop) életbe léptetésének elkerülése, vagy legfeljebb korlátozott idejű alkalmazása érdekében.

May hétfőn a közép-angliai Stoke-on-Trent városában mond beszédet gyári munkások előtt. A város választóinak csaknem 70 százaléka a kilépésre szavazott a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson, a helyi brexit-párti szavazatarány messze meghaladta az országos átlagban elért szűk, 51,89 százalékos kilépéspárti többséget.

Beszédében May kijelentette: csak úgy lehet elkerülni a megállapodás nélküli brexitet, ha a parlament kedden megszavazza az EU-val elért megállapodást.

A konzervatív párti kormányfő szerint "a felelőtlenség csúcsa lenne", ha az alsóház más módon cselekedne.

Hozzátette: a megállapodás nélküli Brexit lehetősége változatlanul súlyos kockázat, de az ő megítélése szerint az egyezmény leszavazásának még valószínűbb következménye lenne egy olyan mértékű "parlamenti bénultság", amely a Brexit elmaradásának kockázatával járna.

Nem hivatalos becslések szerint az sem kizárt, hogy az alsóház akár három számjegyű többséggel is elvetheti a brexitmegállapodást.

Theresa May már vasárnap, a Sunday Express című jobboldali, erőteljesen EU-szkeptikus brit tömeglapban megjelent cikkében is azzal érvelt, hogy ha a parlament elveti a Brexit-egyezményt, az azzal a kockázattal járna, hogy az Egyesült Királyság vagy megállapodás nélkül lép ki, "vagy egyáltalán ki sem lép" az Európai Unióból.

May a londoni kormányfői hivatal által kiadott előzetes tájékoztatás szerint hétfői beszédében várhatóan ezt az érvelést toldja meg azzal a figyelmeztetéssel, hogy az utóbbi lehetőségnek most már nagyobb a valószínűsége, mint az előbbinek.

Theresa May korábban többször is hangoztatta azt a véleményét, hogy a megállapodás nélküli brexit is jobb, mint egy rossz brexit-megállapodás.

A kilépési feltételekről szóló, novemberben elért egyezség kidolgozása óta azonban May visszatérő érvelése az, hogy a brexit-megállapodás parlamenti elfogadásának csak két lehetséges alternatívája van: vagy a megállapodás nélküli brexit, vagy az, hogy az Egyesült Királyság ki sem lép az EU-ból.

Feledy Botond: nyomásgyakorlási kísérlet

Theresa May tűkön ülve várja a keddi szavazást a brit parlamentben, ahol az általa tető alá hozott kilépési szerződésről döntenek - mondta az InfoRádió kérdésére Feledy Botond. A külpolitikai elemző szerint a miniszterelnök legfrissebb nyilatkozata része annak a nyomásgyakorlási kísérletnek, amelyet a kormányzat igyekszik kifejteni a parlamentre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×