eur:
394.51
usd:
369.85
bux:
65193.1
2024. április 19. péntek Emma

A szélsőségesség erősödését okozhatná a Brexit elmaradása?

A brit kormány egyik magas rangú tagja szerint véget vethet a mérsékelt brit politika évszázadokra visszanyúló hagyományainak, és a szélsőséges csoportosulások megerősödéséhez vezethet, ha a brit EU-tagság megszűnéséhez (Brexit) vezető folyamatnak útját állná a politika.

Chris Grayling közlekedési miniszter, Theresa May miniszterelnök egyik legszorosabb kabinetbeli szövetségese, a kormányzó Konzervatív Párt mérsékelt retorikájú Brexit-táborának egyik szószólója a Daily Mail című konzervatív brit tömeglapnak nyilatkozva kijelentette: a Brexit "felvizezése" vagy visszafordítása a jelenleginél kevésbé toleráns társadalom és nacionalistább nemzet kialakulását okozhatná.

A szombaton közölt interjúban Grayling azt mondta: a Brexit elmaradása megnyithatja az utat olyan szélsőségesen populista politikai erők előtt Nagy-Britanniában is, amilyenek Európa más országaiban már jelen vannak.

Hozzátette: az olyan választókörzetekben, ahol 70 százalék voksolt a kilépésre a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson, a választók a politika fő sodorvonalába tartozó erők ellen fordulnának, ha képviselőik például azt mondanák nekik, hogy továbbra is érvényesül Nagy-Britanniában az emberek szabad mozgását biztosító EU-szabály.

Kedden szavaz a parlament

A londoni alsóház a jövő héten, várhatóan kedd este szavaz a Brexit-megállapodásról, de egyelőre nincs meg a többség az Európai Unióval elért 585 oldalas egyezség elfogadásához.

A közlekedési miniszter által hangoztatott érvekhez hasonló véleményének adott hangot előző nap Jeremy Hunt külügyminiszter. Hunt a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: ha a képviselők elutasítják a Brexit-egyezményt, az "Brexit-bénultságot" okozhatna, amely végső soron elvezethet oda, hogy "nem lesz semmiféle Brexit".

A külügyminiszter szerint ez "hihetetlen kárt" okozna a nép és a politika közötti bizalmi viszonyban.

Chris Grayling a szombati lapinterjúban azt mondta: a megállapodás elvetése azzal a kockázattal járna, hogy vége szakadhat a mérsékelt fő sodorvonalbeli brit politikának, amelynek hagyományai az angol monarchia 1660-as restaurációjáig nyúlnak vissza.

Máris vannak a brit politikában "ronda, kellemetlen" megnyilvánulások, nőtt azoknak a száma, akik szélsőséges nézeteket vallanak és készek "civilizálatlan viselkedésre" - tette hozzá a befolyásos konzervatív politikus.

Súlyos kockázatok

A Brit Iparszövetség (CBI) vezérigazgatója a megállapodás nélküli Brexit súlyos gazdasági kockázataira hívta fel a figyelmet.

Carolyn Fairbairn a nyugat-angliai Bristolban, egy üzleti rendezvényen felszólalva kijelentette: a brit EU-tagság rendezetlen megszűnése "kezelhetetlen" következményekkel járna a brit gazdaágban.

A CBI vezetője idézte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslését, amely szerint megállapodás nélküli Brexit esetén a brit hazai össztermék (GDP) hosszú távon 5-8 százalékkal maradna el attól az értéktől, amelyet további EU-tagság esetén a brit gazdaság elérhetne.

A Bank of England nemrégiben a szabályozatlan Brexit súlyos recessziós kockázataira hívta fel a figyelmet. A brit jegybank közölte: az általa kidolgozott legrosszabb stresszhelyzeti szimulációs modellek arra vallanak, hogy a brit hazai össztermék akár 8 százalékkal is zuhanhat, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az EU-ból.

Ez sokkal súlyosabb recesszió lenne annál, amelyet a brit gazdaság a tíz évvel ezelőtti pénzügyi válság alatt átélt: a brit GDP-érték a válság előtti utolsó csúcspont és az akkori ciklus mélypontja között összesen 6,25 százalékkal zuhant.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×