eur:
394.43
usd:
369.69
bux:
65295.05
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Kanadában és az Egyesült Államokban is megtalálható a magyar szaloncukor

3500 tonna szaloncukor fogy évente, ennek piaci értéke mintegy 6 milliárd forint - Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke az InfoRádióval közölte: a szinte kizárólag Magyarországon készülő édességből a tengerentúlra is jut.

Egy évben Magyarország 3500 tonna szaloncukrot vásárol és vélhetően el is fogyaszt. Az adat - mint Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetsége elnöke az InfoRádiónak elmondta - összecseng azokkal a kutatásokkal, amelyek szerint egy-egy háztartásra egy-egy kilogramm jut ebből az édességfajtából.

"A fogyasztók jelentős része körülbelül 2000 forintos kilónkénti áron vásárolná meg a szaloncukrot"

- folytatta Sánta, elárulva még, hogy

Mikulásra 4 milliárd forintot, a karácsonyi szaloncukorra további 6,5 milliárdnyit költenek a magyarok.

Árnövekedés Sánta véleménye szerint nincsen, az értékesítés viszont javul, a portfólió ugyanis folyamatosan megy a jobb minőségű termékek irányába.

"Értelemszerűen egy olcsó bevonómasszából készült termék súlya a fogyasztói kosárban kisebb, miközben 10 százalékkal több az a pénz, amit az emberek szaloncukorért fizettek" - vont mérleget.

Mint elújságolta, az utóbbi öt évben igen megugrott a hazai édesipari cégek száma,

a korábbi 210 után ma már 260 vállalat él meg a piacon,

de természetesen nem mindenki gyárt szaloncukrot, de egyre többen vágnak bele, mert minőségi átalakulás van.

Kanadában és az Egyesült Államokban is megtalálható a magyar szaloncukor.

Az édességgyártás árbevétele a NAV adatai alapján tavaly több mint 205 milliárd forint, míg az export mintegy 108 milliárd. A legnagyobb szaloncukorgyártó vállalkozások árbevétele együttesen meghaladja a 30 milliárd forintot. A KSH adatai szerint

az egy főre jutó élelmiszer-kiadás havi nagysága tavaly 20 563 forint volt, ebből 1382 forintot fordítottak cukorra, édességre.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×