eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl j) a pozsonyi kohéziós csúcstalálkozó családi fotózásán 2018. november 29-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az EU-s források tényleges felhasználását szorgalmazzák a Kohézió Barátai

Az unió költségvetéséről bonyolult tárgyalásokra van kilátás, de várhatóan meg fogunk állapodni – szögezték le a Kohézió Barátai elnevezésű magas szintű találkozón a pozsonyi várban a résztvevő kormányfők. Mindegyikük egyetértett abban, hogy erős Európai Unióra van szükség.

Olyan kormányfők találkozója valósult meg csütörtökön Pozsonyban, amelyek országai még kevésbé fejlettek, mint a régi uniós tagországok, és a kohéziós politika pénzeszközeinek legfőbb haszonélvezői közé tartoznak, vagyis befektetéseik jelentős részét uniós támogatásokból valósítják meg. Összesen 16 ország vett részt a csúcstalálkozón, ezek közül nyolc miniszterelnöki szinten képviseltette magát, a többiek pedig kormányalelnökeiket, illetékes minisztereiket küldték Pozsonyba, és jelen volt Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke, valamint Günther Oettinger, a következő pénzügyi keretért felelős uniós biztos és Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank alelnöke is.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő szerint nem volt véletlen a találkozó időzítése, mert rövidesen felpörögnek az új, többéves uniós költségvetés körüli tárgyalások,

és két héttel az Európai Tanács soron következő ülése előtt a csoport felhívhatta a figyelmet arra, hogy egységesek és közösek az érdekeik, amelyeket érvényesíteni akarnak. Ennek közös nyilatkozatban adtak hangot. „Egyetértettünk mindannyian, hogy azt akarjuk, az Európai Unió erős, biztonságos és prosperáló legyen elegendő forrással a hagyományos politikák, mint a kohéziós politika, a közös agrárpolitika, de elegendő forrása legyen más kihívások, mint például a biztonság, a közös védelem, a bevándorlás vagy a klímaváltozás kezelésének finanszírozására is” – mondta el Peter Pellegrini.

Maros Šefčovič a találkozó jelentőségének hangsúlyozása mellett pozitívan értékelte a következő pénzügyi kerethez való viszonyulást. „Ami rendkívül pozitív volt, az valamennyi résztvevőnek a következő hét évre szóló költségvetésről folyó tárgyalásoknak a jövő év folyamán való lezárását sürgető hozzáállása volt, hogy ne vesszen el egy-két év, mint a mostani pénzügyi keret esetében történt, és elkezdődhessen a források felhasználása idejében és effektív módon” – hangsúlyozta az Európai Bizottság szlovák alelnöke.

A pozsonyi összejövetelen szintén részt vevő Orbán Viktor magyar miniszterelnök kifejtette: van több mint egy tucat ország az unióban, amelynek érdekei egybeesnek a következő év legfontosabb ügyében, és ez az európai parlamenti választásokat követően a hét évre szóló költségvetés megalkotása lesz. Úgy vélte, szerteágazóak az érdekek, de vannak néhányan, akiknek egybeeső érdekei vannak. A kormányfő rámutatott: most egyeztetik az álláspontjukat, amelyet aztán egységesen akarnak képviselni a velük ellentétes érdekű csoportokkal szemben. „Bonyolult tárgyalások lesznek, és a végén meg fogunk állapodni” – szögezte le Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×