eur:
392.53
usd:
365.83
bux:
66755.33
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

Elemző: csak az oroszok veszélyeztethetik az olajtermelési csökkentést

Az olajtermelés visszafogására készülnek a világ legnagyobb olajtermelői, hogy megállítsák az energiahordozó árának utóbbi időszakban tapasztalt csökkenését - vélekedett az InfoRádióban Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

Április óta először süllyedt 70 dollár alá az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára pénteken annak hatására, hogy világszerte bővült a kínálat, miközben a gazdasági növekedés lassulása és a kereskedelmi konfliktusok miatt úgy tűnik, kevesebb fogy majd belőle. A tengerentúlon a West Texas Intermediate már 60 dollár alatt jár.

Az árzuhanás különösen nagy az október eleji értékhez képest, amikor még attól kellett tartani, hogy az Irán elleni amerikai szankciók miatt jelentős mennyiség kiesik a kínálatból.

A hét elején azonban jelentős drágulásba kezdett az olaj, miután Szaúd-Arábia energetikai minisztere bejelentette, a kereslet visszaesése miatt napi egymillió hordós kitermeléscsökkenés jön az olajexportőr országok (OPEC) részéről.

Mint Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője az InfoRádióban elmondta, a hétvégén találkoztak az OPEC-államok, illetve Oroszország képviselői, ott készíthettek elő valamiféle termeléscsökkentő megállapodást, ami

180 fokos fordulatot jelent a júniusi OPEC-Oroszország megállapodáshoz képest.

"Akkor abban egyeztek meg, hogy a teljes kapacitás mellett folyhat a kitermelés, de mára kiderült, napi mintegy másfél millió hordó túlkínálat alakult ki" - mondta el Pletser.

A helyzet bizonytalanságának három okát látja a szakértő:

  • Az Irán elleni szankciók messze nem okoznak akkora termeléscsökkenést, mint amire a piac számít. Ennek részben az az oka, hogy az Egyesült Államok nyolc országnak felmentést adott a szankciók alól, ami miatt több százezer hordóval magasabb az iráni kitermelés, mint amekkorára a piac számított.
  • Az OPEC-tagállamok, élükön Szaúd-Arábiával, jelentős mértékben növelték a termelést, még olyan, korábban problémákkal küzdő országok is, mint Líbia és Nigéria is a kapacitásaik maximuma közelében termelnek.
  • Az Egyesült Államok palaolaj-termelése rekordmértékben nőtt - csak az elmúlt egy hónapban napi 400 ezer hordóval.

Hogy mire készülhetnek a szereplők a december elején várható bécsi olajcsúcstalálkozón?

"Nagyon úgy tűnik számomra, hogy valamiféle termeléscsökkenésről meg fognak tudni állapodni a felek.

Szaúd-Arábia nagyon meg szeretné állítani az árzuhanást, számukra a költségvetési egyensúlyhoz magasabb olajárra lenne szükség" - mondta Pletser Tamás.

Az elemző szerint

a legnagyobb akadályt a megállapodás elé az orosz fél gördítheti, amely az elmúlt hetekben jelentősen növelte a termelését,

11,4 millió hordóval napi rekord mennyiséget értek el" - fogalmazta meg várakozásait Pletser, hozzátéve: Oroszországban a költségvetési okok miatt technikai okai is vannak annak, hogy nehéz visszafogni a termelést, fojtani a kutakat. "Náluk sokkal inkább esélye van a termelés összeesésének és a kutak tönkremenetelének, ha a termelést visszafogják."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×