eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Párbeszéd a gazdaságról: mégsem kell válságra számítani?

A beruházások bővülése, valamint a hitelfelvételt és a fogyasztás növekedése nem azt mutatja, hogy válságra számítanak a gazdasági szereplők, a világban ugyanakkor több feszültségtényező is megjelent - mondták az InfoRádiónak nyilatkozó szakértők a Párbeszéd a gazdaságról című magazinban.

Alapvetően több fontos ok húzódik meg a mögött, hogy a New York-i tőzsdén október második felében többször is nagyobb esés volt: az egyik, hogy véget ért a közel egy évtizedig tartó pénzbőség, emellett hosszú idő után jelentkeznek lassulásra utaló indikátorok is – összegzett az InfoRádióban Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatója szerint azonban óvatosan kell bánni a válság kifejezéssel.

„Kétségtelen, hogy válságok voltak, és válságok lesznek a jövőben is” – fogalmazott a szakértő, hozzátéve: ez a menete a világgazdaság működésének. Az ügyvezető igazgató elismerte, hogy vannak „sérülékenységi pontok”, melyek krízist válthatnak ki. Az amerikai-kínai politikai feszültség és az olasz államadósság például ilyen veszélyforrást jelenthet.

Virág Barnabás kiemelte:

2009-2010 óta általában folyamatosan emelkedtek az árfolyamok, a legtöbb eszközár történelmi csúcs közelébe került.

Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke úgy vélte: inkább arról érdemes beszélni, hogy lesz-e lassulás a világgazdaságban.

„Az elmúlt években nagyon-nagyon komoly gazdasági növekedés volt” – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: Amerikában és Magyarországon 6-7 százalék körüli nominális GDP-növekedés volt. A legtöbb gazdaság teljesítőképességének, kapacitásának határára ért. Ilyenkor általában a gazdasági növekedés inflációval jár.

A beruházásokat, a fogyasztásokat és a hiteleket nézve

a gazdaság szereplői nem válságra számítanak, „hiszen akkor nem vennének fel hitelt, nem növelnék a fogyasztásukat”.

- emelte ki a Hold Alapkezelő elnöke.

A magazin eddigi témáiról itt olvashat. A korábbi adásokat meg is hallgathatja, vagy akár meg is nézheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×