eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Freepik / jannoon028

Párbeszéd a gazdaságról: fontos változások jönnek a banki szolgáltatások terén

Más dimenzióba fogja helyezni a pénzforgalmat Magyarországon, ha megvalósul az azonnali átutalás lehetősége - mondták az InfoRádiónak nyilatkozó szakértők. Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi infrastruktúráért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója és Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere a bankváltás megkönnyítésének fontosságát is hangsúlyozta a Párbeszéd a gazdaságról című magazinban.

Míg Nyugat-Európában többnyire maga a bankszektor kezdeményez fejlesztéseket, addig Magyarországon inkább a Magyar Nemzeti Bank jár élen a banki technológia a változtatásokban - mondta az InfoRádióban Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi infrastruktúráért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója.

"Egy versengő piacon ha a szolgáltatások színvonala eltér, az ügyfelek választanak. De Magyarországon egy évben pár ezer – tízezer alatti számú – bankváltás történik, miközben tízmillió bankszámla van. Ez nem azt mutatja, hogy óriási verseny lenne a bankok között" - mutatott rá Bartha Lajos. Arról is beszélt, hogy az MNB is hatályba léptette már azt az új uniós szabályozást, amely a bankváltást is igyekszik megkönnyíteni az ügyfeleknek.

Lesz előrelépés a banki számlaszámok hordozhatóságában

Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere úgy fogalmazott: az ügyfelek sokszor most is érdekeltek lennének a bankváltásban, ez a folyamat azonban nem túl egyszerű. "A bankok között eltérő lehet a netbank használhatósága, nehézkesebb lehet az ügyintézés vagy mások lehetnek költségek – nagyon nagy különbségek fordulhatnak elő a számlavezetési díjakban és az egyéb feltételekben. Meg kell adni az embereknek a változtatás lehetőségét, ez ugyanis ma elég nehéz."

Szabó Dávid kiemelte: míg például a telefontársaságok közti váltás viszonylag egyszerű és van számhordozás is, addig a bankok közötti váltásra ez nem mondható el. Jó hír azonban, hogy a bankszámlaszám-hordozás terén a közeljövőben változás várható - tette hozzá.

Jön az azonnali fizetés

Az MNB pénzügyi infrastruktúráért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója a legutóbb megvalósított változtatások között kiemelte: 2012 óta van mód arra, hogy napi egy átutalás helyett napközben is lehessen pénzt átutalni. Ez a lakossági ügyfelek kiszolgálása mellett jelentős tényező a likviditás kezelésében is.

Bartha Lajos egy másik, 2019 július elsejétől esedékes változás bevezetésére is felhívta a figyelmet. "A jelenleg zajló országos program célja, hogy

napszaktól, hétvégétől függetlenül 5 másodperc alatt lehessen egy tranzakciót lebonyolítani Magyarországon.

Ezt hívjuk azonnali fizetési projektnek, amelynek bevezetési céldátuma 2019 július elseje. Most ez a magyar bankszektor legnagyobb fintech innovációs programja. Ha megvalósul, más dimenzióba fogja helyezni a pénzforgalmat Magyarországon" - jelentette ki az MNB pénzügyi infrastruktúráért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója.

A magazin eddigi témáiról itt olvashat. A korábbi adásokat meg is hallgathatja, vagy akár meg is nézheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×