eur:
393.35
usd:
367.97
bux:
65878.92
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pexels

A nagy hőségnek már a sörgyárak sem örülnek

Szinte mindenre kihat a földön uralkodó rettentő hőség, nincs ez másképpen a sörpiacon sem. A fullasztó forróság és szárazság hatására az észak-európai termőterületeken kiszáradtak a sörárpa-ültetvények, ez pedig nehézséget okozhat a sörgyáraknak a maláta beszerzésekor, illetve árfelhajtó tényező.

Skandináviában, Németország északi részén és a Balti államokban a nagy árpatermelő gazdaságokban 30-40 százalékkal is alacsonyabb terméseredmények születhettek az elmúlt időszakban - derül ki az Evergrain kereskedőház adataiból, amelyet a Bloomberg idéz - írja az Origo.

Néhány gyártó már árat is emelt

Ennek hatására az árpaárak emelkedtek, ezt az áremelkedést pedig valószínűleg kénytelenek lesznek továbbhárítani az ellátási láncban:

egyes német sörgyártók már emelték is az árakat.

A francia sörárpa április óta több mint 35 százalékkal drágult, ezzel elérte a 2013-as csúcsot. A világ második legnagyobb sörgyártójának számító holland Heineken második negyedéves gyorsjelentésében már növekvő alapanyagköltségekről számolt be.

A már említett Evergrain ügyvezető igazgatója szerint jelentős áremelkedésről van szó a sörárpa esetében, ő viszont azon a véleményen van, hogy

ezt végső soron a sörgyártóknak kell majd átvállalniuk.

Drámai változások a termelésben a hőség hatására

A cikk szerint a hőség és a vele párosuló szárazság drámai változásokat idézett elő a sör alapanyagának piacán, ugyanis nemrég még több mint egymillió tonnás túltermelést prognosztizáltak a szakértők sörárpából, mostanra azonban

szinte biztos, hogy hiány lesz az alapanyagból, és a termés minősége sem lesz megfelelő.

Az északibb terülteken egyre rosszabb a helyzet, várhatóan jóval alacsonyabbak lesznek a betakarított mennyiségek, és szintén minőségi problémák várhatóak. Egy sörpiaci tanácsadással foglalkozó cég szerint 490 ezer metrikus tonna hiány lehet a a tavaszi sörárpából a szezonban, amire nyolc éve nem volt példa.

Franciaország lehet a hős!

Százalékosan nézve a tavaszi sörárpa termése összességében tizedével maradhat el az elmúlt öt év átlagától.

Az északi országok gyenge hozamait kiegyensúlyozhatja Franciaország, ahol jelentős mennyiségeket takarítottak be az idén ebből a mezőgazdasági terményből.

A francia segítséggel a sörgyáraknak valószínűleg lesz elég alapanyaguk ebben a szezonban is, ezért egyes prognózisokkal szemben mégsem fognak árat emelni.

Emellett azért sem valószínű, hogy a sörkedvelőknek többet kellene fizetniük a sörért, mert a maláta végső soron az előállítási költségek csupán elhanyagolható hányadát teszi ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×