eur:
395.66
usd:
372.12
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Csillapodik a sörpánik: jól állunk buborékból

Magyarországon nem fenyeget a sör és a szénsavas üdítők hiánya.

Az élelmiszeripari szakértők szerint az elmúlt évtized legnagyobb szén-dioxid-krízisét éljük, a helyzetet pedig súlyosbítja, hogy nyár van és zajlik a labdarúgó-világbajnokság, amikor lényegesen több sört isznak az emberek. Nagy-Britannia legnagyobb pubhálózata bejelentette, hogy egyes sörfajtákból már nincs elég náluk, miután az elmúlt hetekben kialakult szén-dioxid-hiány továbbra is sújtja az élelmiszeripari és az italszektort.

A Világgazdaság utánajárt, hogy itthon mi a helyzet, és kiderült, aggodalomra nincs ok: bőven jut ipari és élelmiszeripari szén-dioxid a magyarországi piacra, annak ellenére, hogy a gázból Nyugat-Európában épp hiány van. Kedvező helyzetünk annak köszönhető, hogy

a hazai föld mélye rejti a világ egyik legnagyobb szén-dioxid-kincsét,

így a felhasználók nem függenek attól, hogy jutnak-e szén-­dioxidhoz a vegyipari nagyvállalatok hulladékgázaiból.

A magyarországi kínálati oldalt két cég, a Linde Magyarország Zrt. és a Messer Hungarogáz Kft. képviseli. A Linde szén-dioxid-termelése Répcelakon, a Messeré a Sárvár melletti Ölbőn zajlik.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×