eur:
393.73
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Csaknem 37 milliárd forinttal emelik az Opus Global Nyrt. alaptőkéjét

Az idén februárban bejelentett tőkeemelés-sorozat első lépéseként 36,8 milliárd forinttal emelik az OPUS Global Nyrt. alaptőkéjét - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a társaság igazgatósága keddi határozatával hozzájárult, hogy a Kall Ingredients Kft., a Konzum PE Magántőkealap 70 százalékos közvetlen, valamint a Talentis Group Zrt. 30 százalékos közvetett tulajdonában lévő üzletrészeivel tőkét emeljenek az Opusnál.

A tőkeemelés alapja a Pwc Magyarország független szakértői jelentése, amely a Kall Ingredients Kft. kötelezettségek levonását követően számított nettó saját tőke értékét több, mint 36,8 milliárd forintban határozta meg. A nemzetközi szakértő értékelése alapján az Opus az apportok ellenértékét 60 millió 293 ezer 208 darab új részvény zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki. Az új részvények kibocsátási értékét az OPUS Global Nyrt. igazgatósága még február 14-én határozta meg, 611 forintban.

Az idén várhatóan augusztus végéig záruló tőkeemelésekkel az Opus tulajdont szerez a Mészáros-csoport termelő-, ipari- és energetikai vállalataiban, így többek között 51 százalékos többségi tulajdonra tesz szert a Mészáros és Mészáros Kft.-ben, az R-kord Kft.-ben, a Viresol Kft.-ben, továbbá 39,9 százalékban közvetett tulajdonába kerül és irányító befolyást szerez a Mátrai Erőmű és vele együtt a Geosol Kft. fölött is.

A tőkeemelés-sorozat lezárását követően az Opus Global Nyrt. az apportált vállalatokat teljes egészében konszolidálja, így várhatóan a tőzsdei vállalat saját tőkéje az előzetes tervekhez képest jóval meghaladja majd a 100 milliárd forintot.

Az MTI korábbi közlése szerint a Kall Ingredients Kft. tavaly ősszel kezdte meg a működését a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszapüspökiben. A magyar tulajdonú vállalat élelmiszeripari alapanyagokat, cukor- és keményítőtermékeket, magas minőségű gyógyszer- és étkezési alkoholt, valamint takarmány-alapanyagokat állít elő, főleg exportra. Az üzem évente 530 ezer tonna GMO-mentes magyar kukoricát dolgoz fel. Ezzel Közép-Európa egyik legnagyobb termelőkapacitású gabona feldolgozója lesz, ahol főként természetes édesítőszereket, izocukrot és egyéb folyékony cukrot állítanak elő. A mintegy 45 milliárd forintból megvalósult üzem létrejöttét a kormány 9,2 milliárd forinttal támogatta. Az MKB és az Eximbank 30 milliárd forintos, piaci alapú hitelt nyújtott a fejlesztéshez.

Az Opus Global Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a részvények szerdai záróára 592 forint volt. Az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb árfolyama 810 forint, a legalacsonyabb 184 forint volt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×