eur:
392.7
usd:
366.09
bux:
66868.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Betonozás a felső szinten a Dóczy Lakópark építésén. A debreceni Hunép Universal cégcsoport saját beruházásban és kivitelezéssel építi a lakóparkot, amiben 224 lakásos három tömbből álló épületegyüttes készül. Szakmai és pénzügyi előrejelzések szerint idén tovább folytatódik az építőipar termelésének, 2016 őszétől tapasztalható növekedése. Az várható, hogy az ágazatot a magánberuházások és a lakásépítés lendíti tovább.  MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A kedvezményes lakásáfa kivezetése felpörgeti az értékesítést

A kormányzati intézkedések mellett a hitelezés fellendülése segítette a lakásépítést – mondta a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára arra reagálva, hogy 30 százalékkal nőtt az új lakások száma az első fél évben, miközben az építési engedélyek száma csökkent.

Balogh László szerint a dinamikus növekedésben jelentős szerepe van a Családi Otthonteremtési Kedvezménynek, a reáljövedelem-növekedésnek és a kedvezményes áfának. A helyettes államtitkár a lakáshitelek felfutását is megemlítette, mint az M1-en elmondta, ez 36 százalékos növekedést produkált az és első félévében.

Az Otthontérkép vezető elemzője szerint ugyanakkor, bár valóban nagyon sok új lakást adtak és adnak át, a vállalkozók bizonytalanságot és kockázatot látnak a piacon, így nem indítanak új projekteket. Mester Nándor az InfoRádiónak elmondta, hogy

az engedélyek csökkenése lassíthatja az ingatlanárak növekedését.

A túlkínálat hiánya miatt az árak stabilizálódnak, folytatódik az áremelkedés – noha nem annyira mint tavaly és idén –, hiszen az építési és munkaerőköltségek folyamatosan növekednek – tette hozzá a szakember.

Mester Nándor szerint a kedvezményes lakásáfa kivezetésének híre felpörgeti az értékesítést, hiszen a még el nem adott lakásokat a 2020. január 1-i határidő előtt szeretnék eladni a beruházók. Azután ugyanis már a 27 százalékos áfa vonatkozik rájuk is, ami sok vevőt elriaszthat.

Az elemző azt is elárulta, hogy a beruházások ötöde 6 hónapos csúszásban van, tehát éppen csak be tudják fejezni az építkezést. Éppen ezért egy év múlva szerinte fordulatra várható a piacon: „sokkal átgondoltabb és sokkal lassabb ütemű beruházásszám-növekedésre lehet majd számítani”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×