eur:
394.32
usd:
369.62
bux:
65192.74
2024. április 19. péntek Emma

Felfüggesztették az INA privatizációja miatti eljárást

Az Európai Bizottság felfüggesztette az Európai Unió Bíróságához az INA horvát olajipari vállalatról szóló privatizációs törvény miatt tavaly júliusban benyújtott keresetét - közölte az uniós bizottság csütörtökön.

Kötelezettségszegési eljárás keretében az Európai Bizottság tavaly júliusban fordult az Európai Unió Bíróságához, mert a testület szerint olajipari vállalatról szóló privatizációs törvény sérti a szabad tőkeáramláshoz és szabad letelepedéshez való uniós jogot.

A bizottság értékelése szerint az energiaellátás biztonsága törvényes cél és közérdek, amit az Európai Unió (EU) is oszt, valamint indokolhatja a szabad tőkeáramláshoz való uniós jog korlátozását is, de a korlátozásnak arányosnak kell lennie. A testület úgy vélte: az ilyen kivételes hatáskör sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződésben előírt jogszabályokat.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a testület és a horvát hatóságok megvitatták az érintett törvény az uniós szabályokkal való megfeleléséhez szükséges kiigazításokat, amelyet követően Horvátország benyújtotta a módosító tervezetet. A horvát hatóságok emellett a törvény elfogadására vonatkozó határidőt is meghatároztak, amely lehetővé tenné az uniós bizottság aggodalmainak eloszlatását a bírósági ítélet előtt.

Ezek ismeretében az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a törvénymódosítás elfogadásáig felfüggeszti a kereset végrehajtását. Ha azonban a következő hónapokban mégsem sikerül megoldást találni, az eljárás felfüggesztését újravizsgálják - közölték.

Horvátország még 2013-ban, az EU-ba való belépése előtt megígérte, hogy összhangba hozza az INA-ról szóló törvényt az uniós jogszabályokkal. A 2002-től érvényben lévő törvény előírja: amíg a horvát állam tulajdoni részesedése az INA-ban eléri vagy meghaladja a 25 százalékot - de nem többségi tulajdonos -, a horvát kormány beleegyezése nélkül az olajvállalat testületei az INA összértékének 25 százalékát meghaladó részvénycsomag eladásáról nem hozhatnak döntéseket vagy köthetnek jogügyleteket.

Az Európai Bizottság 2016 decemberében szólította fel a horvát kormányt a törvény módosítására, de az nem tett lépéseket az ügyben. Ezt követően indított kötelezettségszegési eljárást, majd vitte az ügyet az uniós bíróság elé.

Az INA 44,84 százaléka a horvát államé, 49,08 százaléka pedig a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×