eur:
395.07
usd:
370.91
bux:
65143.66
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Rekordbírságot kapott a Google

4,3 milliárd eurós büntetést szabott ki az Európai Bizottság a Google-re az Android miatt, ami új rekord lehet a piaci verseny korlátozása miatt kirótt bírságok történetében.

Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos arról számolt be, hogy a Google, a domináns piaci pozíciójával visszaélve, gyakorlatilag arra kényszerítette a nagyobb mobilgyártókat, hogy saját böngészőjét és keresőjét telepítsék előzetesen az eszközeikre, így korlátozva a versenytársakat.

A társaságnak 90 napon belül fel kell hagynia jogsértő magatartásával, máskülönben kényszerítő bírságot kell fizetnie, amely elérheti a Google anyavállalata, az Alphabet átlagos napi globális forgalmának 5 százalékát - írta közleményében a bizottság.

"A Google az Androidot eszközként használta fel keresőmotorja erőfölényének bebetonozására.

A gyakorlat megvonta a lehetőséget a versenytársaktól, hogy érdemeik szerint újíthassanak, versenyezhessenek, és megtagadta az európai fogyasztóktól a tényleges verseny előnyeit. Ez az uniós antitrösztszabályok értelmében jogellenes" - közölte Vestager.

A brüsszeli testület kifogásolta, hogy a Google az alkalmazásboltja, a Play Store engedélyezési feltételeként előírta a gyártók számára saját keresőjének és böngészőjének előzetes telepítését, valamint hogy kifizetéseket tett egyes nagyobb gyártók és mobilhálózat-üzemeltetők számára azzal a feltétellel, hogy eszközeikre előre kizárólag a cég keresőszolgáltatását installálják. Kiemelték emellett: a Google megakadályozta a saját alkalmazásait előzetesen telepíteni kívánó gyártókat abban, hogy akár csak egyetlen versengő, az Androidnak a Google által jóvá nem hagyott alternatív változatán működő intelligens mobileszközt is értékesíthessenek.

A Google később bejelentette: fellebbezni fognak a bírság ellen,

mert nem értenek egyet a 2015-ben indított vizsgálatot lezáró döntéssel. "Az élénk ökoszisztéma, a gyors innováció és az alacsonyabb árak klasszikus jellemzői az erős versenynek" - vélekedett Al Verney szóvivő. A vállalatnak hatvan napja van arra, hogy fellebbezést nyújtson be.

A hvg.hu cikke szerint a büntetés egy nyolc éve tartó vizsgálatot zár le, amelyben azt vizsgálták az uniós versenyügyi jogászok, hogy visszaél-e a mobiltelefonok piacán meglévő vezető pozíciójával az amerikai óriáscég.

Az EU tavaly már kirótt egy 2,4 milliárd eurós büntetést a Google-re versenykorlátozás miatt, akkor a társaság vásárlásokat segítő keresőszolgáltatását vizsgálták.

A büntetés mértéke attól függ, hogy az adott piacon mekkora bevételt csinál a cég és nem haladhatja meg a társaság globális éves bevételének 10 százalékát. A Google tavaly 25 milliárd eurós bevételt érhetett el Európában a digitális hirdetési piacon.

A 4,3 milliárd eurós büntetés kevesebb, mint az idei évre várt globális bevétel 4 százaléka, a nettó profit 16 százalékának felel meg.

Az intézkedés a pénzbüntetés mellett szabadságot adhat a mobilgyártónak abban, hogy az androidos telefonokra milyen keresőt és böngészőt telepítsenek, nem kell az androidos alkalmazásokat használniuk. A bizottság szerint ugyanis a Google olyan feltételekhez kötötte az Android piacterének, a Play Store-nak használatát, amelyek révén jogosulatlan előnyre tett szert, például előírta a Google szolgáltatásainak beépítését az egyes applikációkba.

Jelenleg az okostelefonok 80 százalékán fut Android operációs rendszer.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×