eur:
392.99
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pexels

Kevesebb vendéglőben többet ehetünk - drágábban

Emelkedtek az árak, kisebb lett az áfa, nőtt a vendéglősök forgalma. A béreket az átlagnál kisebb mértékben emelték a vendéglősök, de így is ment a boltjuk. A munkahelyi vendéglátás megint lefelé csúszik, és még csak most jön 2019 a kisebb cafeteriával.

2018-ban meglódult a vendéglátóhelyek forgalma az 5%-os áfakulcsnak köszönhetően, viszont a munkahelyi vendéglátásban csökken a forgalom, és kevesebb a vendéglátóhely. Még rosszabb lesz a helyzet, ha 2019-től csökkentik a cafeteriát - olvasható a blokkk.com-on.

2018 első négy hónapjában 332 milliárd forint bevételt könyvelhettek el a vendéglátóhelyek, ami közel 6%-os növekedést jelent.

Ez jobb, mint a 2017-es év eredménye, akkor 4% alatt ragadt a növekedés mutatója, miközben 27%-ról 18%-ra csökkent az áfa.

Persze, ára is volt mindennek, hiszen 2018 eddig eltelt időszakában 5-6%-kal emelkedtek az éttermi étkezés árai, ezzel együtt viszont a vendégek fizetése is nőtt, így szívesebben jártak vendéglőbe. Az érem másik oldala viszont az, hogy

a vendéglősök úgy emeltek árat, hogy közben 2018 elejétől 5% lett az áfa, ami - ha minden más változatlan maradt volna - 11%-os árcsökkenést jelenthetne.

Mindkettőt összeadva jutott a vendéglátósoknak némi pénz az árak emeléséből és az áfakulcs csökkentéséből.

Az előbbiekhez azonban hozzá kell tenni, hogy a vendéglősök sanyarú pénzügyi helyzetben voltak az áfakulcs csökkentése előtti időszakban, kellett nekik a pénz bérre, némi beruházásra, elmaradt fejlesztések pótlására is.

Az elmúlt években azért minden gondjával-bajával együtt lépegetett előre a vendéglátás is:

vendéglátás 2013 2015 2017 2017/2013
bevétel 754 917 1073 + 319
változás 99,9 110,8 103,6 127,3

*Táblázat forrása: KSH; bevétel: milliárd forint; változás: %, előző évhez képest

2018: áfacsökkentés plusz új adó

2018-tól a vendéglátás áfája 18%-ról 5%-ra csökkent. Ezt nehéz megtalálni majd az étlapok áraiban, egyrészt mert tovább nő a minimálbér, ami persze mindenütt nagy teher, de különösen egy élőmunka-igényes területen. Közben viszont (még 2016-ban döntve erről) kivetettek egy újabb terhet a vendéglátósokra. Ez pedig az úgynevezett turizmusfejlesztési hozzájárulás, aminek mértéke 4%, és ugyanarra a termékkörre kötelező, mint amire az áfakulcs csökkentés érvényes.

Innen kezdve pedig már csak egy kivonás kérdése, hogy igazából mennyire csökkenhet a vendéglátósok adóterhe 2018-ban, hiszen egyik oldalról az áfa csökken 13%-kal (18%-ról 5%-ra), de itt a turizmusfejlesztési hozzájárulás, ami 4%. Marad 9%, hogy kinek a zsebében, az majd elválik.

Padlón a munkahelyi vendéglátás

A munkahelyi vendéglátás a vendéglátóipar egy kis része csak. A vendéglátás 43 milliárdos forgalma 2018 első négy hónapjában 5-6%-os visszaesést mutatott, és egyik hónapban sem volt növekedés. Az árak persze itt is emelkedtek, de

a munkahelyi vendéglátásban nem volt áfakulcs-csökkentés.

Pedig jól jött volna itt is, és ha 2019-től megvágják a cafeteriákat, akkor annak egyik kárvallottja a szolgáltatók közül a munkahelyi vendéglátás lesz.

2016 volt a nagy esés éve, ekkor 10% feletti volt a zuhanás.

munkahelyi vendéglátás 2013 2015 2017 2017/2013
bevétel 99 121 119 + 20
változás 94,3 104,3 105 102,1

*Táblázat forrása: KSH; bevétel: milliárd forint; változás: %, előző évhez képest

A 2%-os szerény emelkedés azt jelzi, hogy túl sok változás nem volt az elmúlt években, de 2018 és 2019 sorsfordító lehet a munkahelyi vendéglátásban.

Vendéglátóhelyek száma

2013-ban 50 ezer alá csúszott a kereskedelmi vendéglátóhelyek száma, az elmúlt két esztendőben pedig 45-46 ezer körül mozgott. Az éttermek, büfék, cukrászdák, szórakozóhelyek, kocsmák száma egyaránt lassan, de folyamatosan csökkent.

Meglepő módon ugyanakkor a munkahelyi vendéglátóhelyek száma emelkedett az elmúlt években. 2013-ban öt és félezer volt a számuk, ami 2017 végére megközelítette a hatezret. Úgy látszik, a kisebb piacon eddig még elfértek többen is, de feltehetően itt is megindul majd a hálózat zsugorodása.

Pincérek és szakácsok

Az éttermi vendéglátásban a fizikai dolgozók létszáma 2018 áprilisában 45,5 ezer volt, a havi bruttó átlagkereset 177 ezer forint. Egy évvel korábban a pincérek, szakácsok létszáma 41 ezer volt, tehát valamelyest emelkedett egy év alatt. Az éttermi fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete 164 ezer forint volt 2017 áprilisában, mindeközben hatalmas munkaerőhiányról panaszkodnak a vendéglátósok, főleg a nyári, idegenforgalmi időszakban.

Előbbi azt jelenti, hogy

nagyobb a forgalom, az áfakulcs-csökkentés és az áremelés mellett 8%-kal nőtt a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete.

Ez elmarad a nemzetgazdaság 10% feletti bérnövekményétől.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×