eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A hatóság szerint az EU élmezőnyében van a magyar közbeszerzések átláthatósága

A magyarországi közbeszerzések átláthatósága az EU élmezőnyében van, a tagállamok jelentős részével ellentétben teljes a nyilvánosság az Európai Bizottság felmérése szerint is - mondta Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság (KH) elnöke csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett közbeszerzési konferencián.

A teljes nyilvánosság - mint mondta - azt jelenti, hogy Magyarországon az ajánlatkérők betartják a törvényi kötelezettségeiket. Hangsúlyozta, hogy sok más EU-tagnál az információfeltöltés elmarad a magyarországitól, a belföldi gyakorlattól eltérően számos országban több felhívás jelenik meg, mint eredményről szóló tájékoztató. Hozzátette, hogy tavaly a 8811 eredményes közbeszerzési eljárásból alig 10 százalék volt Magyarországon az előzetes hirdetmény nélküli, vagyis nem nyilvános pályázatok aránya, a közbeszerzések értékét tekintve pedig alig 4,7 százalék ez az arány. Az egyajánlatos szerződések aránya már tavalyelőtt 20 százalék alá esett a 2010-es 31 százalékról, az ennél magasabb adatok hibás számításokon alapulnak - mondta a KH vezetője.

Rigó Csaba hangsúlyozta azt is, hogy a KH döntőbizottsága tavaly 640 eljárásban rekordösszegű, csaknem 830 millió forintnyi bírságot szabott ki, ebből 570 millió folyt be mostanáig. Közölte továbbá, hogy a KH 2017-es beszámolója elkészült, és hamarosan az Országgyűlés elé kerül.

Kis Norbert, az NKE Államtudományi és Közigazgatási Karának dékánja hangsúlyozta, hogy a jól menedzselt közbeszerzés a hatékony gazdálkodás feltétele, ennek hiánya viszont rontja a versenyképességet. Előbbihez felkészült, hivatásos szakemberekre van szükség, de Magyarországon 500-800 szakértő hiányzik a közbeszerzési területről, a pályát ezért vonzóvá kell tenni a fiatal szakemberek számára - tette hozzá. Megjegyezte, hogy Magyarországon tavaly az eredményes közbeszerzések szerződési értéke meghaladta a 3600 milliárd forintot, vagyis a GDP csaknem 10 százaléka ment át a közbeszerzési eljárásokon.

Boros Anita, az NKE közbeszerzési tanácsadói továbbképzés szakfelelőse a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a közbeszerzések jogszabályi és hivatali környezete sok változáson ment át az elmúlt évtizedekben, a közbeszerzési eljárásokat pedig az EU szigorúan felügyeli. Az ellenőrzés azért is indokolt, mert évente az uniós GDP 14 százaléka megy közbeszerzésekre - tette hozzá. Folyamatosan jönnek létre új közbeszerzési típusok, ennek megfelelően számos háttérjogszabály is született, amit ismerniük kell a közbeszerzéssel foglalkozó szakembereknek - hangsúlyozta.

Az előadást követően Rigó Csaba kérdésre válaszolva a közbeszerzések szabályosságát és átláthatóságát fontos szempontnak nevezte és hangsúlyozta, hogy a korrupciós kockázat az utóbbi években a közbeszerzések terén is jelentősen csökkent. Hozzátette, hogy a korrupciós érzet és a korrupció nem azonos, az utóbbiról szóló hírek sokszor téves mutatókon és hiányos adatbázisokon alapulnak. A KH vezetője megjegyezte, hogy az ajánlatok száma nőtt, a jogsértések száma pedig csökkent tavaly is. Közölte, hogy a visszafizetendő uniós támogatásokról szóló tájékoztatót a hivatal még nem kapta meg, de - mint mondta - az elmarasztalások "cáfolhatók", a kifogásolt eseteket a KH kivizsgálja.

Boros Anita elmondta, hogy az NKE közbeszerzési továbbképzésének elindítását a közbeszerzési szakemberek továbbképzésének uniós elvárása mellett a bővülő joganyag, valamint a joggyakorlat ismerete is indokolja. Hozzátette, hogy a szakemberek képzése háttérbe szorult az elmúlt években, ezért a közszolgálati egyetem - mint mondta - naprakész, gyakorlatközpontú képzést dolgozott ki.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×