eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Megsínylik a gabonafélék a sok esőt

Több gabonaféle is megsínyli a mostani esősebb időjárást, mivel a termények szeme kipereghet, és ez a klíma a nem kívánt gombásodást is elősegíti, főleg az árpa és repce esetében - közölte az InfoRádióban a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója. Halmos Gábor szerint a kukoricának és a napraforgónak viszont jótékony a mostani sok csapadék.

Az árpa, búza, repce esetében az esős időjárás negatív hatást vált ki, mert a felázott talaj lassítja a növények betakarítását, kipereghetnek a szemek, és gombás fertőzések alakulhatnak ki - mondta Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója.

Vannak viszont olyan növénykultúrák - a kukorica és napraforgó -, amelyek betakarítása későbbre húzódik, így ezeknek kifejezetten jót tesz a sok csapadék.

"A májusi - júniusi - eső aranyat ér, fogalmazhatunk így, mert ezek a növények olyan növekedési fázisban vannak, amikor

a csapadékkal jóval megnő az esély a növekedésre, így sokkal gazdagabb termésre számíthatunk ezeknél a fajtáknál".

Halmos Gábor szerint a napsütéses idő nagyon jó hatással lenne az árpára, repcére és a búzára, mert csak a hosszan tartó párás, dunsztos, esős idő káros számukra.

Rekord is lehet

"A repcénél, búzánál és árpánál átlagos, viszont a napraforgónál, illetve kukoricánál átlagot messze meghaladó mennyiségre számítunk, sőt, ha úgy alakulnak a dolgok, akár még rekordtermés is lehet" - mondta Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×