eur:
395.79
usd:
372.71
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Kornai János a közgazdaságtan emeritusa (Harvard Egyetem, USA), tiszteletbeli professor emeritus (Budapesti Corvinus Egyetem) beszél a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán, a munkásságáról rendezett kurzus záró előadásán 2014. május 8-án.
Nyitókép: Kelemen Zoltán Gergely

Díjat kap Kornai János, a "csendes bálványdöngető, a kritikus hazafi"

Kornai János kapja idén a Közép-európai Egyetem legmagasabb kitüntetését, a Nyílt Társadalom díjat.

Kornai János az egykori kommunista társadalmak gazdasági átalakulását ösztönző munkájának elismeréseként kapja meg a kitüntetést.

A Közép-európai Egyetem közleményében méltatta a közgazdász professzor tevékenységét. A CEU elnök-rektora úgy fogalmazott, hogy Kornai egy „Csendes bálványdöntögető, szabad szellem, radikális gondolkodó és kritikus hazafi.

Élő példája annak, mire lehet képes egy ember, ha életét és munkáját a nyílt társadalom alapértékei, a szabadság iránti elkötelezettség és a félelmet nem ismerő intellektuális őszinteség vezérlik"

– emelte ki Michael Ignatieff a CEU közleményében.

A 90 éves Kornai János, egyetemi tanár, akadémikus, Széchényi-díjas, a Harvard és a Budapesti Corvinus Egyetem professzor emeritusa.

Az 1950-es években indult több évtizedes kutatói tevékenységével a szocialista gazdasági rendszer elemzésének legismertebb kutatójává vált. Több munkájában mutatott rá a kommunista rezsimek irracionalitásaira.

Fő kutatási területe a szocialista gazdasági rendszer, a nem-egyensúlyi rendszerek és a posztszocialista átmenet.

Neve a 60-as évektől került a matematikai közgazdaságtan művelőinek tudóstársaságába.

Az 1989-ben jelentkező Indulatos röpirat című munkájában a kapitalista út mellett foglalt állást, a piaci szocializmus vagy más harmadikutas elképzelések ellenében.

Összefoglaló műve, „A szocialista rendszer – kritikai politikai gazdaságtan” 1993-ban készült el.

Az 1994-ben alapított Nyílt Társadalom díjat egyébként először Karl Popper filozófus vehette át. A díjazottak között számos közéleti szereplő, politikus, író, történész és emberi jogi aktivista neve is megtalálható: így megkapta a kitüntetést például Václav Havel, Göncz Árpád, Tom Lantos, Bronislaw Geremek, Kofi Annan, Richard Holbrooke és Joachim Gauck is.

Kornai János a díjat a CEU diplomaosztó ünnepségén, június 22-én veszi át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×