eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Moody's: rendszerszintű kockázat van az európai bankszektorban

Több mint négy évvel az euróövezeti szuverén adósságválság tetőzése után is rendszerszintű kockázatokat jelent az európai bankszektor egyes szegmenseiben a problémás kinnlevőségek magas aránya - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban ismertetett szektorjelentésében.

A nemzetközi hitelminősítő a 28 legnagyobb európai bankot, illetve az európai bankrendszer egészét vizsgáló 12 oldalas tanulmányban kiemeli, hogy a 2013-as tetőzés óta jelentősen javult a helyzet, de az euróövezeti bankrendszer bruttó kinnlevőség-portfólióján belüli rossz hitelek aránya még mindig több mint a kétszerese a világgazdaság más nagy erőcentrumaiban mért rátának.

A cég számítási modellje - Moody's Financial Metrics - azt mutatja, hogy a vizsgált 28 nagybank átlagos nem teljesítő kinnlevőség-rátája ma már 4 százalék alatti, de

az euróövezet egészében megközelíti a 7 százalékot, miközben például az észak-amerikai bankszektorban nem éri el a 2 százalékot, és Ázsiában sem haladja meg sokkal a 3 százalékot.

A Moody's grafikus kimutatása szerint továbbra is Görögországban a legszélsőségesebb a helyzet:

  • a görög bankszektor bruttó kinnlevőség-állományán belül 44,9 százalék a nem teljesítő követelések aránya.
  • Cipruson 38,9 százalék,
  • Portugáliában 15,2 százalék,
  • Olaszországban 11,1 százalék a rendszerszintű rosszhitelráta.

A közép- és kelet-európai EU-gazdaságokon belül Bulgáriában a legmagasabb a problémás kinnlevőségek aránya: a Moody's adatai szerint a bolgár bankrendszer kinnlevőség-portfóliójának 10,6 százaléka nem teljesítő. Közvetlenül utána Szlovénia következik 10,5 százalékkal.

A magyar bankrendszer bruttó kinnlevőségeinek nem teljesítő hányada a Moody's szerdai tanulmánya szerint 8,9 százalék. A hitelminősítő mindazonáltal

a magyar bankrendszerre már csaknem két éve pozitív kilátást tart érvényben, és ezt május elején megerősítette.

A megerősítéshez fűzött elemzésében a cég kiemelte, hogy várakozása szerint a magyar bankrendszer szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-rátája a teljes követelés-portfólió 8 százaléka alá csökken 2018 végéig.

A hitelminősítő azzal számol, hogy a magyar bankrendszer működési kondícióinak javulása általánosságban is jót tesz a szektor hitelportfólió-minőségének és tőkehelyzetének.

A Moody's a magyar bankrendszer pozitív kilátását megerősítő májusi szektorjelentésében hangsúlyozta: várakozása szerint a magyar gazdaság élénk aktivitása közepette a magyar bankrendszer hitelkihelyezésének értéke az idén és jövőre is 10 százalék körüli ütemben növekedhet a 2008-as pénzügyi válságot követő évek visszaesése után.

Az európai bankszektor hitelportfólió-minőségéről szerdán ismertetett új tanulmányában a Moody's kimutatja, hogy az összes európai bank nem teljesítő kinnlevőség-állománya 2017 végén 813 milliárd euró volt. A hitelminősítő hangsúlyozza ugyanakkor, hogy

ez is komoly javulást jelent, hiszen három évvel korábban még 1120 milliárd euró volt az európai bankszektort terhelő rosszhitelállomány.

A Moody's adatai szerint a mostani problémás hiteltömeg fele a 28 legnagyobb európai bankra jut.

E bankok tőkehelyzete is javul mindazonáltal: a hitelminősítő kimutatása szerint a vizsgált nagybankok átlagos alapszintű - Tier 1 - tőkemegfelelési mutatója 17,2 százalék volt 2017 végén a 2014 végén mért 14,2 százalék után.

Ez jelentős javulás, de az Európai Bankhatóság (EBA) és az euróövezeti jegybank (EKB) idei stressztesztjéből lehet majd pontos képet alkotni arról, hogy a legnagyobb európai bankoknak mekkora a kapacitásuk a külső sokkok elviselésére - áll a Moody's szerdai szektorelemzésében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×