eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
NEW YORK, NY - MAY 15: Traders and financial professional work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) ahead of the closing bell, May 15, 2017 in New York City. The Dow Jones industrial average was up 85 points at close on Monday, in addition to record setting days by the Nasdaq and S&P 500. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Nyitókép: Drew Angerer

Pánik a tőzsdepiacokon az olasz dráma miatt

Teljes az összeomlás az olasz kötvénypiacokon, a hozamok az elmúlt két napban többéves csúcsra ugrottak, legutóbb az eurózónás adósságválság idején voltak ilyen durva mozgások az euróövezeti kötvénypiacokon. A befektetők megijedtek: ősszel kvázi az eurótagságról szóló népszavazást rendeznek nagyobb olasz pártok előrehozott választások címszó alatt.

Már a forint is érzi az olasz pánikot - írja a Portfolio. A kedd déli órákban a 320-as szint fölé emelkedett a forint euróval szembeni árfolyama, a dollár ellenében pedig 1,5%-kal értékelődött le.

Olaszország leminősítését helyezte kilátásba keddi helyzetértékelésében a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő arra az esetre, ha a következő olasz kormány nem az államadósság-ráta csökkentésére helyezi a hangsúlyt. Az olasz belpolitikai bizonytalanság miatt meredeken romlottak az olasz államadós-kockázati mérőszámok a keddi londoni kereskedésben - írja az MTI.

A Moody's néhány napon belül másodszor helyezte kilátásba Olaszország leminősítését.

A cég pénteken Londonban bejelentette, hogy leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alá vette a "Baa2" szintű olasz államadós-osztályzatot, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a koalíciós tárgyalásokon elfogadott költségvetési tervek miatt jelentősen megnőtt az olasz államháztartási helyzet érdemi gyengülésének kockázata.

Kedden Londonban közzétett újabb figyelmeztető elemzésében a hitelminősítő felidézte, hogy Guiseppe Conte miniszterelnök-jelölt azóta felhagyott kormányalakítási kísérletével, miután Sergio Mattarella államfő nem hagyta jóvá Conte pénzügyminiszter-jelöltjét.

A Moody's szerint azonban e politikai fejlemények nincsenek hatással a leminősítési felülvizsgálat elindításáról hozott döntésre, tekintettel mindenekelőtt arra, hogy ha Olaszországban új választásokat írnak ki, azok valószínűleg a márciusban tartott előző választásokéhoz hasonló eredménnyel zárulnak, vagyis várhatóan ismét az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kapná a legtöbb voksot.

A Moody's közölte: a felülvizsgálat kimeneteléről akkor dönt majd, ha láthatóbbá válik, hogy Olaszország a továbbiakban milyen szakpolitikai irányokat választ, ezért a vizsgálat időtartama meghaladhatja az ilyen adósosztályzati felülvizsgálatokra általában jellemző három hónapot.

A cég ugyanakkor már most kilátásba helyezte, hogy valószínűleg leminősíti Olaszország szuverén besorolását, ha a vizsgálat során arra a következtésre jut, hogy a következő olasz kormány költségvetési politikája nem állítja fenntartható módon lefelé ívelő pályára az olasz államadósság-rátát.

Hasonlóan negatív hatást gyakorolna az olasz adósosztályzatra, ha a következő kormány nem áll elő olyan részletesen kidolgozott, hiteles szerkezeti reformprogrammal, amely tartósan javítaná az olasz gazdaság növekedési kilátásait

- áll a Moody's keddi figyelmeztetésében.

Ha a Moody's a felülvizsgálat eredményeként egy fokozatnál nagyobb mértékben rontaná a "Baa2" hosszú távú olasz adósosztályzatot, azzal Olaszország e cég besorolási nyilvántartásában elveszítené befektetési ajánlású minősítését.

Keddi elemzésében a hitelminősítő "nagyon valószínűtlennek" nevezte, hogy az olasz államadós-besorolás a közeljövőben javulhatna. A Moody's közölte: abban az esetben is csak a jelenlegi "Baa2" osztályzat megerősítését venné fontolóra, ha nagy bizonyossággal meggyőződik arról, hogy az olasz államadósság-ráta - amely meghaladja a hazai össztermék (GDP) 130 százalékát - tartósan lefelé irányuló pályára került.

A hitelminősítő szerint ehhez az olasz költségvetési politika olyan átrendezésére lenne szükség, amely tartósan magasabb elsődleges államháztartási többletek elérését teszi lehetővé.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői az olasz és a görög adóssághelyzetet összevető tanulmányukban azt állapították meg, hogy számos komoly különbség van a két gazdaság állapota között. A ház kiemeli, hogy Olaszország esetében jelenleg nem folynak tárgyalások pénzügyi segélyprogramról, nincs szó adósságteher-enyhítésről.

Az elemzés szerint ugyanakkor Görögországnak mindig is nagyon csekély volt a "kapacitása" arra, hogy adósságválságával jelentős pénzügyi stabilitási problémákat okozzon az euróövezet egészében.

Ezzel szemben viszont ha az olasz államadósságnak csak az egyharmada van nem rezidens befektetők kezén, az is a teljes euróövezeti GDP-érték 8 százalékával lenne egyenlő, és ez egész más erőviszonyokat jelez. Ebben a helyzetben ugyanis Olaszország - amíg a piaci nyomás kezelhető marad - jóval keményebb alapállásról tud tárgyalni az EU-val, mint Görögország - vélekednek a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

A piaci nyomás ugyanakkor a legutóbbi jelek alapján erősödik. A keddi londoni kereskedésben

a kétéves futamú olasz állampapír hozama 2013 óta először 2 százalék fölé emelkedett, és jelentősen romlottak az olasz államadós-kockázat biztosítási díjai is.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató cég, az IHS Markit keddi kimutatása szerint az olasz államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama a keddi kereskedésben 230 bázispont felé tartott az egy héttel ezelőtt mért 120 bázispont körüli olasz szuverén CDS-jegyzések után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×