eur:
393.57
usd:
367.92
bux:
65846.04
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: https://dailynewshungary.com

Mélyben rekedt a forint, de az elemző optimista

Vissza fog térni a 305-315-ös árfolyamsávba az euró-forint kurzus - közölte az InfoRádióban a CIB Bank vezető elemzője. Hozzátette: a jelenlegi gyengülés mögött egyértelműen az áll, hogy a befektetők tőkekivonást hajtottak végre a sérülékeny piacokról, de ez az ellenállóbb magyar gazdaságra is hatással van.

A forint elmúlt napokban mutatott gyengülő teljesítménye mögött globális és feltörekvő piaci hatások állnak - mondta az InfoRádiónak Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője.

"A gyengülés és a közvetlen feltörekvő piacok romló megítélésének oka az amerikai hozamok emelkedése, illetve a dollár erősödése"

- emelte ki az elemző, aki szerint ez tőkekivonást indukált a feltörekvő piacokró. A befektetők onnan vontak ki tőkét, amely gazdaságokat a legsérülékenyebbnek ítélték, ezért került fókuszba Törökország, Argentína, és még néhány más feltörekvő gazdaság.

"Ebből nem tudtuk magunkat teljesen kivonni, de látszik, hogy mérsékelt a gyengülés, és inkább a hangulatromlás tükröződik a forintárfolyamban"

- vélte Trippon Mariann.

Folytatódhat a lejtmenet?

Az elemző szerint az elmúlt években drasztikusan csökkent a sérülékenységünk, és jelentős csökkent a külső adósság.

"Van egy nagyon komoly folyó fizetési mérlegtöbbletünk, ami azt eredményezi, hogy

a befektetők minket a kevésbé sérülékeny országok közé sorolnak, ami azt jelenti, hogy a negatív külső hatásokkal szemben ellenállóak vagyunk,

tehát ha romlik a hangulat nem mi fogunk a legtöbbet gyengülni, éppen ezért mi egyelőre a forintárfolyam-előrejelzésünket nem módosítottuk" - emelte ki az elemző. Azt is elmondta, hogy ha megnyugszik a piaci hangulat a következő időszakban, akkor az euró-forint keresztárfolyam is visszakorrigálhat az elmúlt évek jellemző "csatornájába".

"Az euró-forint keresztárfolyam gyakorlatilag évek óta a 305-315-ös sávban mozgott, mi az idei évre azt jósoltuk, hogy 310-315 között mozoghat majd jellemzően az árfolyam.

Most kilépett ebből a sávból, de azt vélelmezzük, hogy visszarendeződhet a korábbi csatornába, és az év végi pontelőrejelzésünk 312"

- summázott Trippon Mariann.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A jegybank sem tudta kizökkenteni a forintot

A jegybank sem tudta kizökkenteni a forintot

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×