eur:
395.7
usd:
372.07
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
CBA Príma üzlet a Corvin Bevásárlóközpontban. A CBA komolyan érdeklődne a Profi, a Cora és a Match magyarországi bolthálózatának megvétele iránt, amennyiben a tulajdonos belga Louis Delhaize csoport valóban eladásra kínálja itteni érdekeltségeit.
Nyitókép: Kovács Attila

Baldauf László végleg kiszáll a CBA-ból

Üzletei után megválna CBA-részesedésétől is Baldauf László, a kereskedelmi lánc egyik alapítója és tiszteletbeli elnöke.

A Baldauf Invest Kft. névértéken, összesen 300 millió forintért adja el üzletrészét, amelyet hat CBA-tulajdonos vásárol meg 50-50 millió forintért - értesült a Népszava. A vevők a Gyelán Zsolt érdekeltségébe tartozó Capital Food Holding Kft., a Dienes Zoltán vezette Di-wa Kereskedelmi Kft., a Krupp Józsefhez tartozó Kruda-Invest Kft., Lázár Holding Kft., a V. A. Investment Kft., valamint a Breier Gábor tulajdonában lévő Vörösvár Invest Kft.

A tranzakciót még jóvá kell hagynia a keddi taggyűlésnek is, amelyen várhatóan elfogadják a cég tavalyi beszámolóját is. Ebből kiderül, hogy a CBA valamelyest rosszabbul teljesített, mint egy évvel korábban, a vállalat nettó árbevétele ugyanis csaknem kétszáz millió forinttal 6,62 milliárd forintról 6,46 milliárd forintra csökkent.

A 76 éves Baldauf László tavalyi nyugdíjba vonulása óta fokozatosan vált meg CBA-érdekeltségeitől. Boltjait a Lidlnek és a Sparnak adta át, pedig korábban azt hangoztatta, hogy a magyar vállalatokat kellene előnyben részesíteni a multinacionális cégekkel szemben.

A tranzakció után nem sokkal interjút adott a Magyar Időknek, amelyben úgy fogalmazott, nem tartja „egészségesnek”, hogy az élelmiszerboltok többsége külföldi tulajdonban van. - A kilencvenes években sem a politikusok, sem a gazdasági elit nem számolt annak következményeivel, hogy a multiáruházláncok betelepítése mivel jár mostanra – fogalmazott. Azzal magyarázta, hogy mégis a Lidl-t választotta, hogy szerinte működése alapján a német diszkontlánc áll a legstabilabb jövő előtt. Azt is megjegyezte, hogy szerinte több ezer bolt tűnhet el Magyarországon, mert átalakultak a vásárlási szokások és a diszkontok váltak legnépszerűbbé a középosztály körében. Nem rejtette véka alá politikai meggyőződését sem, tavaly decemberen ugyanis azt hangoztatta, hogy újra bizalmat kell szavazni a kormánynak. Majd a beszélgetést úgy zárta: „Hajrá, Magyarország! Hajrá, Orbán Viktor!”

Baldauf a CBA elnöki pozíciójától már 2016-ban megvált, azóta Lázár Vilmos volt fogathajtó vezeti a vállalatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×